Hlavní obsah

Brazílie - Mexiko 0:0Gólman Ochoa zastavil brazilskou sambu

Fortaleza
Aktualizováno

Brazílie zažila večer hrůzy. Ve druhém zápase skupiny A ve Fortaleze domácí favorit jen remizoval s Mexikem. Kanárky jakoby očaroval mexický gólman Guillermo Ochoa, který chytil všechny šance a odložil tak brazilské postupové oslavy.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Mexický brankář Guillermo Ochoa vyškrábl gólovou hlavičku Neymara.

Článek
Fotogalerie

Brazilci jakoby zapomněli hrát fotbal. Byli pomalí, nervózní, míče jim odskakovaly a Mexičané v klidu kontrolovali hru. Ramires, který nahradil zraněného Hulka, byl neviditelný, takže to vypadalo, že kanárci hrají v deseti. Tolik přihrávek, kolik jich zkazili v první desetiminutovce, by jim jindy vystačilo na celý zápas.

Až po deseti minutách založil rychlou akci Oscar, ale Fred se k zakončení nedostal a navíc byl v ofsajdu. Další výpad pak nezakončil Marcelo. Trpěliví a důrazní Mexičané zahrozili po dvaceti minutách, když za hranicí šestnáctky vypálil Herrera, Júlio César pomohl míči nad břevno, ale sudí roh neodpískal.

Brazilci se dostali do první šance po necelé půlhodině, kdy Alvésův centr našel hlavu Neymara, ale Ochoa byl pozorný. Další příležitost přišla po deseti minutách. Neymar zahrával rohový kop, hlavičkoval Fred, ani on si však na mexického gólmana nepřišel. Když se později při zaváhání mexické obrany dostali před jejich branku hned tři Brazilci, Ochoa nad nimi opět vyzrál. V závěru první půle vystrašil brazilského brankáře Vázquez, který svoji ránu ukryl za hradbu hráčů, ale míč prosvištěl jen kolem tyče.

Zoufalý nápor gól nepřinesl

Po změně stran střídající Bernard hledal před brankou centrem Neymara, ale balón se k němu nedostal. Fanoušci čekali nápor domácího týmu, jenže hru ovládli Mexičané, ale jen k hranici šestnáctky. Dál je obrana, dirigovaná Silvou, nepustila. Občasné střelecké pokusy z větší vzdálenosti se nevešly mezi tyče. Na druhé straně to zkusil Neymar z více než třiceti metrů, ale také netrefil bránu.

V 69. minutě měl největší šanci znovu Neymar. V šestnáctce si zpracoval míč na prsou, na bránu vyslal levačkou tvrdou střelu, ale Ochoa byl u tyče včas a míč vyrazil. Brazilci konečně hráli svůj fotbal, byli rychlejší, stupňovali tlak, ale v koncovce jim chyběla přesnost i moment překvapení. Když už se Jo dostal za obranu soupeře, pálil několik metrů vedle branky.

V samém závěru přišla největší šance Brazilců. Jinak bezchybná obrana neuhlídala Thiaga Silvu, který si pět metrů před brankou naskočil na centr Neymara, ale čaroděj Ochoa opět míč vyrazil. Na druhé straně to dvakrát zkusili Mexičané, ale ani jim se nepodařilo Júlia Césara překonat. Nejblíže k tomu měl Jimenéz, který vyslal na branku domácích nejnebezpečnější střelu za celý zápas. Gól však diváci neviděli.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A:
Brazílie - Mexiko 0:0
Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Ramires, Thiago Silva - Aguilar, Vázquez. Diváci: 60 342.
Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Oscar (84. Willian), Neymar, Ramires (46. Bernard) - Fred (68. Jo). Trenér: Scolari.
Mexiko: Ochoa - Rodríguez, Márquez, Moreno - Aguilar, H. Herrera (76. Fabián), Vázquez, Guardado, Layún - Peralta (74. Hernández), G. Dos Santos (84. Jiménez). Trenér: M. Herrera.

Reklama

Související témata: