Hlavní obsah

Znemožnil brazilské střelce, ale sám je bez angažmá. Zamíří Ochoa do Barcelony?

Fortaleza/Barcelona

Prožil skvělý úterní večer, v mexickém reprezentačním dresu odchytal jeden z nejlepších zápasů své kariéry. Brankář Guillermo Ochoa, přezdívaný Memo, naplno ukázal, jaký talent v něm už nějaký čas dřímá. Vychytal všechny brazilské střelce včetně superhvězdy Neymara a přispěl k bezbrankové remíze 0:0. Sám přitom musel dlouho bojovat o pozici jedničky a během šampionátu je dokonce bez angažmá!

Foto: Mike Blake, Reuters

Ani gólová hlavička Thiaga Silvy (vpravo) se neujala. Brankář Mexika Guillermo Ochoa byl nepřekonatelný.

Článek
Fotogalerie

Rodák z Guadalajary platil už v mládí za velký talent. Fotbalově vyrůstal ve slavném mexickém celku Club América a po úspěšném období na Aztéckém stadiónu už ve dvaceti letech poprvé nakoukl do národního týmu.

Ani Ochoa se však nevyhnul skandálům. V letech 2009 a 2011 ovládl s Mexikem Zlatý pohár CONCACAF, jenže poté byl kvůli podezření z dopingu vyřazen. Později byl zbaven obvinění a do národního týmu se mohl vrátit - jenže na MS 2010 dostal v mexické brance přednost kontroverzní Oscar Peréz a „Memo" musel na svou další příležitost čekat až do Brazílie. A těsný souboj s Josém Coronou vyhrál, takže do prvního duelu naskočil jako jednička.

Už v závěrečných minutách duelu s Kamerunem Ochoa ukázal své největší přednosti - rychlé reakce, pohyb na brankové čáře a skvělé reflexy. Přestože nepatří mezi nejvyšší gólmany, proti Brazílii byl pánem na malém brankovišti a domácí borci si na něm vylámali zuby. „Jediný důvod, proč nemáme tři body, je brankář Ochoa. Chytal výtečně," uznal i kouč Luiz Felipe Scolari.

Zachytá si v Barceloně, nebo v Anglii?

Osmadvacetiletý Ochoa přitom přijel na šampionát jako volný hráč. Po třech letech a sestupu do druhé ligy se rozloučil s Ajacciem, teprve svým druhým klubem v profesionální kariéře. A teď hledá novou výzvu. A laso mu možná hodí Barcelona.

Katalánce už v létě posílil talentovaný Marc-André ter Stegen, jenže místo druhého brankáře je pořád volné. A Ochoa už podle listu El Mundo Deportivo se zástupci z Camp Nou jednal. Chystaný transfer přesto není tak žhavý, FC Barcelona totiž podle španělských médií preferuje příchod Chilana Claudia Brava. A to je šance pro konkurenční Espaňol, který údajně chystá pro Ochou lukrativní kontrakt.

„Je to zvláštní situace, na MS asi není moc hráčů bez angažmá... Ale já cítím obrovskou podporu rodiny, i všech Mexičanů. O svých schopnostech jsem ani na chvíli nezapochyboval," řekl Ochoa televizní stanici Azteca.

O nabídky mít nouzi nebude. Kromě obou barcelonských celků se na britských ostrovech šušká o zájmu Arsenalu s Liverpoolem. Jisté je pouze to, že své budoucí angažmá vyřeší Memo až ve chvíli, kdy si Mexičané budou balit kufry. A zatím to vypadá, že si pobyt v Brazílii chtějí ještě o pár týdnů protáhnout.

Reklama

Související témata: