Hlavní obsah

Anglie má nůž na krku a děsí se návratu Suáreze. Gerrard varuje před frustrujícím létem

Sao Paulo

Španělsko vypadlo na MS dokonce dříve než Anglie, napsal s velkou dávkou štiplavé ironie britský list Daily Mail po šokujícím vyřazení úřadujících světových šampiónů. Na ostrovech si totiž na předčasné konce ambiciózního Albionu na velkých turnajích už zvykli a tak není divu, že tamní média před čtvrtečním duelem proti Uruguayi vehementně připomínají, že případná porážka by Hodgsonův tým rovněž velmi přiblížila brzkému odjezdu z Brazílie domů.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Luis Suárez v plné tréninkové zátěži.

Článek

Anglii nestačil v úvodním duelu proti Itálii na bodový zisk ani velmi solidní výkon a proti Uruguaycům, kteří po bídném představení zaslouženě prohráli s Kostarikou, už musí zabrat.

Pokud by Angličané se čtvrtým celkem posledního mistrovství světa ve čtvrtek prohráli a Itálie v pátek remizovala s Kostarikou, Rooney a spol. přijdou o šance na postup ze skupiny.

„Může to být hrozné, dlouhé a frustrující léto, když tohle nezvládneme. Odjedete domů dříve, než jste očekávali, což pro hráče může být dost tvrdé. Pak to trvá pěkně dlouho, než se přes něco takového přenesete," varoval své mladší kolegy Steven Gerrard, pro něhož je to v Brazílii téměř jistě poslední mistrovství světa.

Suárez je génius

Zároveň ale nechtěl vyvolávat zbytečný stres a paniku a ocenil pozitivní atmosféru, která v jeho týmu i přes úvodní porážku panuje.

„Kluci mají pořád sebevědomí a víru. Nevšiml jsem si nějaké negativity nebo ztráty víry v náš úspěch po tom, co jsme na úvod prohráli s Itálií. Možná bezprostředně poté tam byla trocha frustrace, ale rychle jsme to hodili za hlavu. Měli jsme pak mítink, nebylo to ale o tom někoho zastrašovat a děsit. Jen potřebujeme, abychom všichni byli maximálně koncentrovaní," pokračoval kapitán Liverpoolu.

Jeho stejně jako fanoušky Anglie děsí návrat uzdraveného kanonýra a klubového spoluhráče Luise Suáreze do uruguayské sestavy, který by mohl mdlý jihoamerický tým nakopnout zpět k výkonům, jimiž nadchl před čtyřmi roky v Jižní Africe.

I když asi nelze očekávat, že Suárez bude po patáliích s kolenem ve špičkové formě. „Luis Suárez je génius. Říkal jsem to už mnohokrát. Pro Uruguay i její fanoušky to bude obrovská vzpruha. Ale oni jsou dobří jako tým, jeho bereme jako každého jiného uruguayského hráče. Máme jasný herní plán, jak se pokusit tento zápas vyhrát," pokračoval Gerrard.

A zároveň odmítl, že by během zápasu bral na liverpoolského snajpra jakékoliv přátelské ohledy: „Řeknu mu ahoj a podám mu ruku. V tomto momentu už ale nekoukám na kamarády. I on ví, že jakmile zazní úvodní hvizd, po devadesát minut mezi námi žádné přátelství neexistuje."

Uruguayci se sice mohou těšit z návratu kanonýra, který může nastartovat i dosud neškodného parťáka z útoku Cavaniho, v utkání se ale budou muset obejít bez zraněného kapitána Diega Lugana.

Reklama