Hlavní obsah

Hvězdný basketbalista Bryant hrával fotbal v Itálii. Na MS fandí Brazilcům

Rio de Janeiro

Jedna z největších hvězd světového basketbalu, rozehrávač Los Angeles Lakers, pětinásobný vítěz NBA a dvojnásobný olympijský vítěz Kobe Bryant mohl být docela dobře výborným fotbalistou. Nyní je alespoň velkým fanouškem, který objíždí zápasy šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Americký basketbalista Kobe Bryant (třetí zprava) sleduje ve Fortaleze zápas mezi Brazílií a Mexikem.

Článek

„Vyrůstal jsem v Itálii. Od šesti do čtrnácti let jsem hrál denně fotbal. Ohromně mě to bavilo a snad mi to i šlo. Basketbal jsem začal hrát vážně až po návratu do USA. Fotbal je ale mým nejoblíbenějším sportem," přiznal Bryant v rozhovoru pro stránky FIFA.

Už loni byl v Brazílii na Konfederačním poháru FIFA, letos si nenechal ujít světový šampionát. Návštěvu s přáteli spojili i s dovolenou a cestováním po Brazílii. Viděl například portugalský debakl s Německem, ale také utkání Brazilců a týmu USA. "Chtěl jsem se podívat na nějaké velké zápasy, vidět ty nejlepší týmy a nejlepší hráče. Je to skvělý zážitek a navíc umocněný tím, že je to v Brazílii," liboval si Bryant.

Ve finále by si přál souboj Neymara s Messim

Slavný basketbalista nemá na turnaji vyloženého favorita. „Brazílie je doma, hrát proti ní je těžké, i když zatím nepředvádí oslnivý fotbal. Hodně silná je Argentina. Chtěl bych vidět ve finále Neymara proti Messimu. Silný tým má Německo. Některé favorizované celky už jsou vyřazené, naopak podceňovaní vyhrávají. V tom je fotbal krásný," nabídl svůj pohled na dosavadní průběh šampionátu.

Bryantovy sympatie patří pochopitelně i týmu USA. „Mají hodně těžký los, ale nehrají špatně. Fotbal šel ve Spojených státech hodně nahoru. Hrají tam světové hvězdy. Byť třeba už za zenitem, ale pro fanoušky to jsou pořád lákavá jména. Výchova vlastních hráčů už má systém. Hodně tomu pomohl i kouč reprezentace Klinsmann. Naši nejlepší hráči působí v kvalitních evropských ligách. Perspektivu fotbalu v USA vidím pozitivně, i když popularity basketbalu těžko dosáhne. Není to typický americký sport," konstatoval Bryant.

Když přišla řeč na letošního vítěze NBA San Antonio Spurs, měl pro něj jen slova chvály. „Vyhráli zaslouženě. Ostatním, včetně Miami ve finále dali velkou lekci. Takhle má vypadat tým, který jde jednotně za svým cílem a není podstatné, kdo je největší hvězdou, kdo tou menší a kdo jedním z hráčů. Osobně jsem jim vítězství přál a zároveň musím říct, že to je pro nás velká motivace. Věřím, že budeme schopni v příští sezóně pracovat a přistupovat k zápasům stejně a zase NBA vyhrajeme my," přál si Kobe Bryant.

Reklama