Hlavní obsah

Korejci dostali lekci. Taktika a strategie nefungovala, teď musíme otočit list, tvrdí kouč

Očekávala se spíše opatrná partie s minimem šancí a gólů na obou stranách. Jenže místo urputné defenzivy se na stadiónu v Porto Alegre odehrálo jedno z nejkrásnějších utkání dosavadního průběhu světového šampionátu. Z úchvatné ofenzivní podívané nakonec vyšli vítězně Alžířané, kteří zdolali Jižní Koreu 4:2 a přiblížili se účasti v osmifinále. "První poločas byl z naší strany téměř perfektní," liboval si po zápase kouč Alžířanů Vahid Halilhodžič.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Oslava alžírských fotbalistů poté, co Jasín Brahímí vsítil gól do korejské sítě.

Článek
Fotogalerie

A měl pravdu, vždyť jeho svěřenci byli od úvodního hvizdu velmi aktivní, rychlí a podstatně hladovější po úspěchu. Již v úvodních deseti minutách si vypracovaali několik nadějných příležitostí, na gól si ovšem museli počkat až do 26. minuty, kdy příznivce severoafrického celku rozjásal Islám Slimaní.

Vedoucí zásah zvedl Alžířanům ještě více sebevědomí a hned o dvě minuty později přidali další gól. Tentokrát Korejci neuhlídali standardní situaci a Hallíš po rohovém kopu hlavou rozvlnil síť. Zaskočeného soupeře pak ještě před pauzou dorazil třetí trefou Džabú. "První poločas byl téměř perfektní. Byli jsme velmi efektivní," těšilo Halilhodžiče.

Alžířané nebyli daleko od bodového zisku ani v úvodním duelu proti favorizované Belgii, která otočila nepříznivý stav z 0:1 na 2:1 až v závěrečné dvacetiminutovce. Pouštní lišky, jak se alžírskému týmu přezdívá, už tentokrát žádný obrat dopustit nechtěly. "Po našem prvním zápase s Belgií jsme byli trochu kritizovaní, i když jsme hráli dobře. To nás docela naštvalo. Dneska jsme hráli ještě lépe. V druhém poločase jsme trochu polevili, ale naše vítězství je zasloužené. Věnuji ho alžírským fanouškům a celému alžírskému národu," uvedl bosenský kouč.

Naše defenziva byla slabá, posteskl si korejský kouč

Korejce třígólové manko v poločase nezlomilo a po změně stran jakoby vyběhlo na trávník zcela jiné mužstvo. Asijský celek vstoupil do druhé půle pořádně zhurta a brzy se dočkal zasloužené korekce stavu. Jenže další šance neproměnil a v 62. minutě po krásné narážečce počtvrté inkasoval z kopačky Brahímího. Korea pak ještě jednou odpověděla, na obrat už ale síly neměla.

"Výsledek ukazuje, že naše taktika a strategie nefungovala. Výsledek hovoří za vše. Určitě jsme Alžírsko nepodcenili, věděli jsme, že jsou silní. Ale naše defenziva byla slabá, špatně jsme přistupovali k alžírským hráčům. Soupeř byl dobře organizovaný a trestal naše chyby," řekl po utkání korejský kouč Hong Mjong-po, který stále nevzdává boj o účast v osmifinále. "Musíme otočit list a lépe se připravit na poslední zápas skupiny. I když víme, že naše šance na postup je už malá." uvědomuje si.

Nopak Alžířané cítí po vítězství 4:2 velkou šanci na postup do vyřazovací fáze turnaje. "Jsme strašně šťastní, protože naše poslední vítězství na světovém šampionátu bylo pořádně staré," připomněl kapitán Madžíd Búghirra první výhru Alžírska na MS po dlouhých dvaatřiceti letech.

Alžírsko nastoupí v posledním zápase skupiny H ve čtvrtek proti Rusku a postup do osmifinále mu zaručí vedle vítězství i remíza. Naopak Korejcům nemusí k postupu stačit ani dvoubranková výhra nad lídrem skupiny Belgií. Obě utkání začnou ve 22 hodin středoevropského času.

Postoupí fotbalisté Alžírska do osmifinále MS?
Ano
83,6 %
Ne
16,4 %
Celkem hlasovalo 817 čtenářů.

Reklama

Související témata: