Hlavní obsah

Není čas na přátelské hovory, popírá možnost dohody německý kouč USA Klinsmann. Jemu i jeho krajanu Löwovi stačí bod

Sao Paulo

Ta zápletka bude dráždivá pro celý fotbalový svět. Německo se postaví proti USA na konci bojů ve skupině G. Oba celky mají blízko k postupu. Snad o to blíže, že každému stačí bod. A bude pikantní, že v rolích trenérů jdou proti sobě dřívější kolegové a dá se říci přátelé. Joachim Löw usedne na německou lavičku, Jürgen Klinsmann na americkou. Nedojde na "přátelské" řešení situace? Ten druhý z nich, který obdobným otázkám čelil jako první hned po zápase s Portugalskem (2:2), odmítl možnost jakékoli předem dané konstrukce výsledku vzájemného zápasu.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Kouč fotbalistů USA Jürgen Klinsmann

Článek

Snad si takovou pozornost ani nepřáli. Ale hra čísel a dosavadních výsledků je jasná. Jisté je to, že remíza pro oba bude znamenat postup jejich týmů. Ghana a Portugalsko tak budou bez šance, i kdyby se v posledním zápase při střílení gólů přetrhly.

Klinsmann se ovšem po nervydrásajícícm dramatu s Portugalskem vyjádřil jasně. Oba týmy podle něj budou 26. června v Recife hrát na 100 procent a pokusí se vyhrát zápas a tím i skupinu G.

"Neexistuje nic takového," řekl Klinsmann, když byl tázán, jak bude reagovat, pokud by ho snad jeho bývalý asistent u německého národního týmu Löw telefonicky vyzval ke vzájemně prospěšné plichtě.

Spíše se mu ještě honilo hlavou, jak jeho svěřenci promarnili už takřka vyhrané utkání. "Kontrolovali jsme zápas a mohli jsme dát tři čtyři góly. Bylo to nešťastné, ale musíme jít dál a teď porazit Německo," vylučoval možnost dohody s protějškem, se kterým v roce 2006 získali společně bronz na MS 2006.

"Jogi teď dělá svou práci a já mám svou práci. A budu dělat vše pro to, abychom se dostali  mezi šestnáct nejlepších týmů. To je to, nač se zaměřím. Není čas na přátelské hovory. Je to o práci," pokračoval podle sports.yahoo.com.

V souvislosti s tím ale ožívají vzpomínky na spektákl, v němž Němci hráli hlavní roli. A nevrhal na ně nejlepší světlo. Ale už je to dávno. V roce 1982 tehdejší západoněmecká reprezentace prohrála v prvním zápase na MS ve Španělsku s Alžírskem, pak si poradila s Chile a vše se vyvinulo tak, že výsledek 1:0 Německu zajistí postup a Rakušanům ho nevezme. Pro oba vhodný stav se zrodil už zkraje.

Němci svoji pasivitu po vstřelené brance zdůvodňovali zdržovací rakouskou taktikou.Oba týmy vydržely bezuzdně nudit publikum až do konce. Alžířané se čertili, ale museli domů. Na MS se shodou okolností dočkali dalšího vítězství až letos v Brazílii.

Psalo se tehdy o germánském spiknutí, ale na jménech postupujících se nic nezměnilo.

Šampionát v Brazílii ovšem zasahují další spekulace. Ghaňané čelí úvahám, že se děly nepravosti při jejich nedávných přípravných duelech. Vše je v šetření. Něčemu podobnému byli vystaveni rovněž Nigerijci před MS, jejichž gólman Ejide si v utkání se Skoty dal pozoruhodnou vlastní branku.

A shodou další nigerijský gólman Enyeama je teď po utkání Bosna a Hercegovina - Nigérie zachycen na fotografii v družném objetí a vysmátý s novozélandskýma arbitrem O´Learym. Džeko a spol. právě tomuto rozhodčímu nemohou přijít na jméno. Cítili velkou křivdu. Sporných momentů lze najít v zápase těchto týmů více. Jedno poškození evropského celku ze strany arbitrů z jižní polokoule ale nastalo zcela zřetelně, když Džekovi pro údajný ofsajd ukradli gól, který by znamenal vedení 1:0. A Bosna by možná v případě jeho uznání nemusela už být vyřazena.

Jak skončí zápas mezi Německem a USA?
Remízou
50 %
Výhrou Německa
41,4 %
Výhrou USA
8,6 %
Celkem hlasovalo 3139 čtenářů.

Reklama

Související témata: