Hlavní obsah

Kanibal měl na Chielliniho spadeno už před rokem. I tehdy se do něj chtěl Suárez zakousnout

Natal

Celý fotbalový svět je v šoku z chování Uruguayce Luise Suáreze, který už potřetí ve své kariéře pokousal některého z protihráčů. Nyní útok Kanibala, jak se Suárezovi rovněž přezdívá, odnesl na světovém šampionátu v Brazílii italský obránce Giorgio Chiellini, jemuž liverpoolský útočník otiskl svůj chrup na rameno. Přestože se viník dušuje, že svého soka nehryzl, věří mu to jen málokdo. Britský Daily Mail navíc dnes přišel se snímky, podle kterých chtěl Suárez Chielliniho pokousat už dříve.

Foto: Reuters/ Profimedia.cz

Luis Suárez měl s Chiellinim roztržku už před rokem.

Článek
Fotogalerie

Takřka na den přesně před rokem, 30. června 2013, se Itálie utkala s Uruguayí v zápase o konečně třetí místo na Konfederačním poháru FIFA a už tehdy se oba hráči dostali do vzájemného sporu. Z bezprostřední blízkosti si vyříkávali určitou situaci, došlo i na postrkávání se. Když se pak Chiellini otočil zády, Suárez ho oběma rukama chytil a snažil se jej kousnout do ramene, jak ukazuje fotografie, kterou na svých stránkách zveřejnil Daily Mail.

Tehdy se sice ještě ovládl, v úterním zápase na MS už ale nikoliv. Suárezův čin sice unikl pozornosti hlavního rozhodčího Rodrigueze z Mexika, téměř se stoprocentní jistotou se ale dočká potrestání od FIFA. A může si odnést pěkně dlouhou stopku, v krajním případě také nemusí obléknout národní dres dva roky.

Na mistrovstvích světa dosud obdržel nejdelší flastr Ital Mauro Tassotti, který na šampionátu v roce 1994 úderem loktem zlomil nos Luisi Enriquemu ze Španělska. FIFA jej suspendovala na osm zápasů.

Hoddle: Udělat to na ulici, jdete do vězení

Suárez však může dostat delší trest. I kvůli svému chování z minulosti. Vždyť během své kariéry pokousal už třetího protihráče. V listopadu 2010 ještě jako hráč Ajaxu Amsterdam Ottmana Bakkala z PSV Einhoven, za což obdržel trest na sedm duelů. Ještě o tři utkání více pak musel vynechat, když se v dubnu 2013 už v dresu Liverpoolu zahryzl do ruky Branislava Ivanoviče z Chelsea.

„Jsem nešťastný z toho, co se přihodilo. Ivanovičovi a celému fotbalovému světu se omlouvám za své neomluvitelné chování. Je mi to moc líto," napsal Suárez na svém twitteru ještě ve stejný den po útoku na Ivanoviče. V letošní sezóně se několikrát dušoval, že se ze všeho poučil, že už nic podobného nezopakuje. Dokonce se s žádostí o pomoc obrátil na psychologa.

Jenže v úterý opět poodhalil temnou tvář. „Na mistrovství světa se dívají děti po celém světě. To, co udělal Luis Suárez, je nejhorší věc, kterou můžete ve fotbale vidět. Kdyby se to přihodilo někde na ulici, šli byste do vězení. Nemůžu uvěřit tomu, že protihráče pokousal už potřetí," rozčiluje se bývalý trenér Glenn Hoddle, který vedl Angličany na šampionátu 1998.

Martínez: Suárez potřebuje pomoc

„Takovéto chování nemůžete ospravedlnit. Pokud se v podobných situacích neokážete ovládnout, potřebujete pomoc. Protože tohle se na fotbalovém hřišti nedá akceptovat," přidal se kouč Evertonu Roberto Martínez, který během mistrovství světa působí jako analytik televizní stanice ESPN.

FIFA již oznámila, že zahájila disciplinární řízení ohledně Suáreze, který má do dnešních 22 hodin SELČ čas na podání vysvětlení. „Nechci vidět, jak jeden z nejlepších fotbalistů na světě bude suspendovaný, ale on prostě musí být. Chiellini ho vůbec neprovokoval a pak byl pokousán, stejně jako Branislav Ivanovič," říká Hoddle, podle kterého si Suárez hned po vítězství 1:0, které Uruguay poslalo do osmifinále, uvědomil, že přestřelil.

„Mohli jste vidět, jak Suárez oslavoval své dva góly po zápase s Anglií. Když to porovnáte s koncem utkání s Itálií... Věděl, že se něco stalo a že se na to taky přijde," připomenul Hoddle, že Suárezovy oslavy byly nyní o poznání střídmější.

Právníci na scéně

Do případu se už vložili i Suárezovi právníci, kteří dnes odletěli do Ria, aby svého klienta hájili. "Nepochybuju, že je celý případ tak medializovaný, protože je to zrovna Suárez a protože vypadla Itálie. Právě ze strany Itálie a Anglie je hodně tlaku na Suárezovo potrestání," tvrdí člen výkonného výboru uruguayské fotbalové federace Alejandro Balbi, který zároveň Suáreze zastupuje.

Podle něj nejsou důkazy proti Suárezovi průkazné. "My naopak máme záběry jiné situace v utkání, která byla velmi podobná a přitom nevyvolala takovou reakci v médiích jako ta Suárezova," dodal Balbi.

"Je možné, že ho potrestají, protože je na to precedens, ale my jsme přesvědčeni, že šlo o běžnou situaci. Chiellini může mít na rameni škrábanec, ale Suárez zas má monokl," prohlásil Balbi. "Jestli se začne trestat jen na základě toho, že hráči budou ukazovat své škrábance, tak to v budoucnu bude hodně složité," dodal.

Jaký trest by měl Luis Suárez dodatečně vyfasovat?
Stop na jeden zápas
3 %
Zastavení činnosti na dvě utkání
1,1 %
Zákaz na tři zápasy
3,3 %
Vyloučení z MS
64,7 %
Maximální trest - zastavení činnosti na dva roky
21,3 %
Nezaslouží si žádný dodatečný trest
6,6 %
Celkem hlasovalo 67470 čtenářů.

Reklama

Související témata: