Hlavní obsah

Zklamání, bezmoc, msta. Uruguayci si neberou servítky a brání útočníka Suáreze

Natal/Montevideo

Velké vášně vzbudil v Uruguayi verdikt Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která ve čtvrtek potrestala útočníka Luise Suáreze za kousnutí Itala Giorgia Chielliniho čtyřměsíčním zákazem činnosti a také distancem na devět mezistátních duelů. Rozlícení spoluhráči i funkcionáři tamní fotbalové asociace (AUF) mluví o nespravedlnosti, bezmoci a naznačují, že FIFA netrestá stejným metrem pro všechny a znevýhodňuje malé týmy. Uruguayci také cítí mstu za vyřazení Anglie a Itálie v základní skupině MS.

Foto: Vlademir Alexandre, ČTK/AP

Zklamaného Luise Suáreze zachytili fotografové na hotelu v Natalu, kde bydlí uruguayský národní tým.

Článek
Fotogalerie

Asi nejostřeji se do verdiktu disciplinární komise pustil přes sociální sítě kapitán Uruguaye Diego Lugano. Zkušenému zadákovi se vysoký trest pro sedmadvacetiletého útočníka vůbec nelíbil. „Jsme naštvaní, cítíme bezmoc. Všichni bychom chtěli spravedlivější svět, ale ti co vládnou, tak vládnou. A silnější jsou silnější," uvedl třiatřicetiletý Lugano.

Šéf Uruguayské fotbalové asociace AUF Wilmar Valdéz je přesvědčený, že trest je neadekvátní. „Šílené, je to příliš tvrdý a nefér trest. Je to celé přehnané, přitom potrestat měli spíš Italy. Vždyť se Suáreze po tom pádu ještě snažili udeřit," tvrdil Valdéz a pak jen rozhodil rukama: „Když vám řeknu, že jeden z těch, kteří potrestali našeho hráče, je z Pákistánu, další z Cookových ostrovů, jiní pochází z Bermud či Hong Kongu... K tomu není co dodat," šílel šéf uruguayského fotbalu.

Deník Montevideo portal vidí za tvrdým trestem pro Suáreze mstu evropských gigantů. FIFA údajně nadržuje velkým a silným hráčům a malé státy znevýhodňuje. „Je to hon na Suáreze. Musíme ho bránit," uvádí na svém webu. Také portál Urugol píše o nejhorším trestu a spiknutí „velkých hráčů".

Suárez se podle zpráv z uruguayského týmu chystá „se zlomeným srdcem" v nejbližších hodinách vycestovat z Natalu a vrátit se domů do Montevidea. Jeho právníci ale už teď intenzivně pracují na tom, aby očistili jeho jméno.

Na Suárezův trest už reagují i jeho osobní sponzoři. Výrobce sportovního vybavení Adidas pozastavil všechny reklamy, ve kterých uruguayský útočník figuruje. „Jeho chování mu neodpustíme. Proto již během mistrovství světa neplánujeme marketingové aktivity se Suárezem," řekl mluvčí firmy Oliver Brüggen. „Plně podporujeme rozhodnutí FIFA," dodal.

Je podle vás trest pro Luise Suáreze adekvátní?
ano
32,6 %
ne, měl být mírnější
12,1 %
ne, měl být tvrdší
55,3 %
Celkem hlasovalo 77610 čtenářů.

Reklama

Související témata: