Hlavní obsah

Suáreze se zastává i jeho oběť. Vynesený trest je přemrštěný, má jasno Chiellini

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Zatímco někomu přijde devítizápasová stopka v reprezentaci a čtyřměsíční zákaz působení ve fotbale včetně trénování jako přiměřený nebo dokonce mírný trest pro kousajícího Luise Suáreze, jeho oběť Giorgio Chiellini je opačného názoru. Podle italského fotbalového obránce si útočník Liverpoolu takový flastr nezaslouží.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský obránce Giorgio Chiellini si drží rameno, uruguayský snajpr Luis Suárez zase chrup. Kousl skutečně italského soupeře?

Článek

„Požadoval jsem, aby byl jednoznačně potrestán příslušnými orgány, zároveň jsem ale přesvědčený, že vynesený trest je přemrštěný," uvedl Chiellini v prohlášení na svých oficiálních internetových stránkách.

K incidentu došlo v úterním zápase základní skupiny D mistrovství světa mezi Uruguayí a Itálií krátce před jediným gólem Jihoameričanů, díky kterému právě na úkor Squadry Azzurry postoupili do osmifinále. Suárezův kousanec do Chielliniho ramena sice rozhodčí nepostřehl, FIFA ale hříšníka dodatečně potrestala ve čtvrtek.

Suárez si nekopne v nejbližších devíti zápasech za Uruguay, čtyři měsíce pak nesmí hrát ani na klubové úrovni za Liverpool. S týmem nemůže trénovat, zákaz vstupu má i na všechny fotbalové stadióny. Návdavkem navíc musí zaplatit pokutu 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,25 miliónu korun).

Chiellini: Mé myšlenky jsou s Luisem

„Upřímně doufám, že mu bude alespoň umožněno zůstat během zápasů (na MS) se svými spoluhráči, protože takovýto trest je pro hráče krutý," soucítí Chiellini s „Kanibalem". „V tuto chvíli jsou mé myšlenky s Lusiem a jeho rodinou, protože budou čelit velice těžkému období," je přesvědčený italský zadák.

Na Suáreze se nezlobí. „Přihodilo se to na hřišti a tím to taky skončilo. Nemám v sobě pocit radosti, touhy po pomstě nebo hněvu (z vyneseného trestu). Jediná zloba, která ve mně zůstává, je zklamání z výsledku zápasu," uzavřel Chiellini.

Měl by se léčit, nabádá Valcke

Generální sekretář FIFA Jérome Valcke se domnívá, že Suárez potřebuje pomoc a měl by se léčit. "Suárez by měl najít způsob, jak to zarazit. Měl by se jít léčit. Nevím, jestli nějaká taková léčba existuje, ale měl by prostě něco sám se sebou udělat. To, co dělá, je špatné," řekl Valcke.

"Pokud je to poprvé, je to incident. Ale když se to opakuje, je to něco víc. Proto musí být sankce exemplární," podotkl generální sekretář FIFA.

"Navíc si musíme uvědomit, že při mistrovství světa se na vás dívá celý svět. Nechcete, aby tohle viděly vaše děti. Tohle se nedělá na žádné úrovni ve fotbale ani v životě. Je to opravdu hodně za hranicí fair play," dodal Valcke.

Je podle vás trest pro Luise Suáreze adekvátní?
ano
32,6 %
ne, měl být mírnější
12,1 %
ne, měl být tvrdší
55,3 %
Celkem hlasovalo 77610 čtenářů.

Reklama

Související témata: