Hlavní obsah

Robben je simulant, zlobil se trenér Mexika po kolapsu v bitvě s Nizozemskem

Praha

Zloba z trenéra mexických fotbalistů po osmifinálovém vyřazení doslova stříkala. Miguel Herrera byl přesvědčený, že jeho mužstvo nepostoupilo do další fáze především proto, že bylo nechtěné. „Všichni a všechno na tomhle šampionátu bylo proti mému výběru," čertil se šestačtyřicetiletý trenér Mexika po zápase, v němž slavilo po obratu v závěrečných minutách Nizozemsko 2:1.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Mexický kouč Miguel Herrera.

Článek

Mexičané už koketovali s myšlenkami na čtvrtfinále. Poprvé od šampionátu v roce 1986 na domácí půdě měli při mistrovství světa na dosah postup mezi osm nejlepších. Po absenci v Itálii 1990 pětkrát v řadě totiž sice prošli ze skupiny, ale pokaždé pouť mistrovstvím končili v osmifinále. Ani na šestý pokus prokletí nezlomili.

Mexičané si přitom na Nizozemce v osmifinále brazilského turnaje ohromně věřili. „Nejsou neporazitelní," dodával spoluhráčům kuráž útočník Oribe Peralta. „Klíčová bude obrana. Musíme pokračovat v precizní defenzivě," nabádal parťáky brankář Guillermo Ochoa vědom si faktu, že Nizozemsko bylo nejproduktivnějším týmem základních skupin mistrovství světa.

Po odvážném výkonu, který vyšperkoval gólem Dos Santos, ještě v 88. minutě Mexičané drželi postupový výsledek. Ochoa předváděl kouzelné zákroky. Jenže jak tým trenéra Miguela Herrery celý zápas skvostně zvládal standardní situace před vlastní brankou, v rozhodujícím okamžiku selhal.

„Šlo jednoznačně o naši chybu. Špatně jsme roh Robbena vyřešili, jeden z hráčů nezvládl svoji roli," zlobil se trenér Herrera. Jeho zloba mířila na bedra Aquina, který vypustil bránění Sneijdera.

Moc jsme se stáhli

Mexičané pak natahovali čas a chystali se zřejmě na prodloužení, jenže jejich nejlepší muž poslední bitvy ve skupině A s Chorvatskem kapitán Márquez v pokutovém území fauloval Robbena a Huntelaar poslal trefou z penalty Mexičany domů.

„Všichni a všechno na šampionátu v Brazílii bylo proti Mexiku. Penalta byla jasným důkazem. Proto končíme. Nemohli jsme dosáhnout našeho cíle," vztekal se trenér poražených Herrera, jenž rozhodčím při cestě do šaten ironicky zatleskal.

„Robben při našem vzájemném zápase třikrát nafilmoval pád a rozhodčí neudělali vůbec nic," vztekal se mexický kouč Herrera, aby nakonec přece jen uznal, že svůj podíl viny na konci čtvrtfinálového snu má i on: „Po prvním gólu jsme se příliš stáhli do defenzivy, což nás stálo vítězství. Tohle bylo mé rozhodnutí, moje odpovědnost."

Byla penalta ve prospěch Nizozemska v utkání osmifinále MS proti Mexiku nařízena správně?
Ano
32 %
Ne
68 %
Celkem hlasovalo 21715 čtenářů.

Reklama

Související témata: