Hlavní obsah

Neuer? Nejlepší libero od dob Beckenbauera a Matthäuse, chválí Němci svého brankáře

Porto Alegre/Mnichov

Právem patří mezi nejlepší fotbalové brankáře planety. Ba co víc, nebojí se zariskovat a vyběhnout mimo velké pokutové území, perfektně čte soupeřovu hru. Takřka celý německý tým je po upachtěné výhře 2:1 v prodloužení osmifinále MS nad Alžírskem pod palbou kritiky, ale na adresu gólmana Manuela Neuera pějí naši západní sousedé chválu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Manuel Neuer se v duelu s Alžírskem několikrát dostal mimo velké vápno - takto na poslední chvíli hasil nebezpečí proti Slimanímu.

Článek

A právem. Byl to právě strážce německé svatyně, kdo udržel naděje Nationalelf na světový primát. V osmifinálové bitvě proti Alžírsku se jednadvacetkrát vydal mimo velké vápno, celkem přitom nasbíral 59 kontaktů s míčem!

Nejspíš i proto ho němečtí novináři z magazínu Kicker překřtili na nejlepší libero od dob slavného Franze Beckenbauera nebo Lothara Matthäuse. „Manuel odehrál mimořádný zápas, musel předvést několik skvělých zákroků. Náš tým několikrát podržel a na postupu má velkou zásluhu," chválil svého svěřence také německý trenér Joachim Löw.

Oslnivý výkon osmadvacetiletého brankáře vyzdvihují také německé deníky a sportovní servery. Kromě toho si všímají bezzubé ofenzivy a upozorňují, že Němci sehráli jeden z nejhorších zápasů za poslední roky. „Vypadalo to, že je konec blízko," konstatuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s tím, že se hráči museli po celou dobu zápasu třást o zachování postupových šancí.

Bulvárnější Bild už varuje před pátečním čtvrtfinále MS proti Francii, které může při obdobném výkonu poslat Němce domů. „Byl to nejslabší výkon mužstva v éře trenéra Joachima Löwa. A jedno je jasné: Pokud budeme v pátek proti silným Francouzům hrát stejně, tak z mistrovství vypadneme," konstatoval list, který se také zamýšlí nad možnými změnami v základní sestavě.

„Vrátí se Lahm na kraj obrany? Má Özil na to, aby hrál v základní sestavě? Dostanou Khedira, Schürrle nebo Klose šanci od začátku?" ptá se Bild svých čtenářů v několika anketách. Podle serveru týdeníku Focus národní tým dokázal postoupit do čtvrtfinále jen díky "obrovskému štěstí".

Reklama

Související témata: