Hlavní obsah

FIFA vyšetřuje zákrok na Neymara. Zranit jsem ho nechtěl, bránil se Kolumbijec a omluvil se

Fortaleza
Aktualizováno

V 87. minutě zezadu důrazně atakoval soupeře. Přesněji řečeno: trefil ho kolenem do zad. A pořádnou silou. Kolumbijec Juan Camilo Zúňiga skolil v závěru čtvrtfinále Neymara jako škodnou. Největší hvězdu Brazilců na fotbalovém MS poslal zadák Neapole nekompromisně na nosítka. Na nich se zlomeným bederním obratlem opouštěl domácí klenot scénu, na níž tolik chtěl zazářit a získat titul. Kontroverzním zákrokem se podle brazilského listu O Estadao bude zabývat Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zraněný Brazilec Neymar.

Článek
Fotogalerie

„Byl to normální pohyb, snažil jsem se ho stínovat," komentoval Zúňiga svůj střet s Neymarem hned po zápase. „Nikdy jsem nechtěl ublížit protihráči," bránil se dál podle globo.com.

„Dělám vždy vše pro obranu své země, jejíž dres nosím," pravil pateticky. „Ale rozhodně bez úmyslu zranit," zopakoval zaníceně osmadvacetiletý kolumbijský bek.

FIFA bude zkoumat, zda šlo od Zúňigy o faul, či o nešťastnou náhodu. Rozhodčí Carlos Velasco Carballo totiž zákrok neposoudil jako nedovolený. Mluvčí mezinárodní federace brazilskému listu O Estadao řekla, že po důkladném prozkoumání záběrů z incidentu rozhodne disciplinární komise o případném dalším postupu.

Zúňigovi také hrozí žaloba od Brazilské fotbalové federace, jež naznačila, že tuto možnost zvažuje. Kolumbijec na sociálních sítích čelí četným výhrůžkám a urážkám.

Zranění vyplynulo z tvrdé hry

Kolumbijci v závěru utkání ještě vycítili šanci. I proto bylo na hřišti stále více dusno. A ostřejší zákroky přibývaly. „Byl to zápas, ve kterém oba chtěli vyhrát, všichni byli v plné síle. Oni dělali totéž co my. To je normální," pravil Zúňiga s tím, že rozhodně nečekal, že soupeři zlomí obratel.

„Je to velmi smutné, ale doufejme - s Boží pomocí - že to není nic vážného a že to bude dobré, protože každý ví, co Neymar znamená pro Brazílii," pravil kolumbijský zadák ještě předtím, než svět oblétla nepříjemná diagnóza rozsahu zranění hvězdného Kanárka.

Dnes mu Zúňiga poslal omluvný dopis. "Hluboce toho lituji a jsem z toho smutný," napsal Zúňiga Neymarovi v dopise, který zveřejnil kolumbijský tým. "Nebyl v tom žádný špatný úmysl nebo zloba. Obdivuji tě a věřím, že se brzo vrátíš," uvedl Zúňiga.

Zúňiga není špatný chlap, říkal Silva

Dvaadvacetiletý Neymar byl klíčovou postavou Brazílii. Na turnaji si připsal 4 góly, ale Kolumbijci ho k ničemu velkému nepustili. Brazilský kapitán Thiago Silva, který shodou okolností také přišel o semifinále (kvůli kartám) věří, že šlo o nešťastnou náhodu. "Zúňiga není špatný chlap. Jen v tu chvíli nebyl moc opatrný," uvedl Silva.

Podle útočníka Hulka je Neymarovo zranění důsledek toho, že sudí největší domácí hvězdu nechránili. "Byl mnohokrát terčem. Protihráči po něm šli," tvrdil. Paradoxně to ale byli Kolumbijci, kteří si všemožně stěžovali, že španělský sudí pomáhal domácím. A těm se podle mnohých dostávalo pomoci od rozhodčích i v předešlých zápasech.

V tom dalším proti Německu by Neymara mohl nahradit Willian z Chelsea. Nebo dostane šanci mladík Bernard ze Šachtaru Doněck, po Neymarovi zřejmě nejtalentovanější hráč Brazílie?

„Já bych vsadil na Williana. Má hodně talentu a i dobře brání. Nevidím nikoho, kdo by mohl Neymara nahradit lépe než Willian," myslí si například kapitán brazilských mistrů světa z roku 1970 Carlos Alberto Torres.

Dokáží Brazilci i bez své největší hvězdy Neymara vyhrát domácí MS?
Ne, skončí v semifinále.
75,7 %
Ne, prohrají ve finále.
7,2 %
Ano, na turnaji přesto zvítězí.
17,1 %
Celkem hlasovalo 29746 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články