Hlavní obsah

Rodríguez je nejlepším střelcem MS, přesto plakal. Kolumbii nepomohl ani živý talisman

Fortaleza
Aktualizováno

Za týden bude kolumbijskému fotbalistovi Jamesi Rodríguezovi teprve 23 let, ale na světovém šampionátu v Brazílii se zařadil mezi vůbec největší hvězdy. Ve čtvrtfinálovém duelu s domácí reprezentací vstřelil ofenzivní hráč z penalty již svůj šestý gól a vede tabulku střelců turnaje. Po čtvrtfinálové prohře 1:2 s domácím výběrem si však monacký klenot musel spolu s krajany balit kufry na cestu domů.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Hvězda Kolumbie získala živý talisman.

Článek
Fotogalerie

O kolumbijského kouzelníka se už během šampionátu po vynikajících a střelecky produktivních výkonech začaly zajímat největší evropské kluby. Rodríguez sice přišel do nově budované fotbalové dynastie v Monaku z Porta za obrovské peníze teprve před rokem, déle ale jeho působení v oblíbeném knížectví zřejmě ani trvat nebude. O talentovaného borce má totiž mimo jiné enormní zájem vítěz Ligy mistrů, tedy španělský Real Madrid.

Kde bude v příští sezóně v Evropě nastupovat ale Rodrígueze momentálně nezajímá. Momentálně nejlepší střelec probíhajícího mistrovství světa sice i v pátém utkání na probíhajícím MS skóroval, ale jeho šestý gól už nedokázal odvrátit porážku 1:2 ve čtvrtfinálovém duelu proti favorizované domácí Brazílii. A tak štěstí z individuálních úspěchů na turnaji rychle vystřídaly slzy smutku z vyřazení dobře hrající Kolumbie z pavouka světového šampionátu.

Kobylka Kolumbii štěstí nepřinesla

„Brečím, protože jsme do toho dali všechno. Bohužel nám rozhodčí příliš nepomohl. Splnili jsme si všechny naše sny... je škoda, že musíme jít," řekl novinářům po utkání ve Fortaleze Rodríguez.

Jeho chvíle přišla pro Kolumbii tentokrát pozdě, když v 80. minutě proměněnou penaltou potrestal faul brankáře Júlia Césara na střídajícího Carlose Baccu a snížil na 1:2. Při následné oslavě se stala nečekaným Rodríguezovým maskotem obří kobylka, která se mu zabydlela na paži. Štěstí ale Kolumbii nakonec nepřinesla, protože domácí si už v závěru těsný náskok pohlídali a mohou se těšit na semifinále proti Německu.

„Brazílie je dobrý tým, ale my udělali všechno. Chtěli jsme pokračovat, ale bohužel končíme tady," litoval ofenzivní záložník Monaka a jedno z největších překvapení letošního mistrovství světa.

Po závěrečném hvizdu se ho na trávníku snažili utěšovat Brazilci Daniel Alves s Davidem Luizem. Autor druhé branky dokonce nabádal fanoušky na stadiónu, aby mladému Kolumbijci zatleskali. „Řekl mi, že jsem hrál dobře. Pravdou je, že mi udělalo radost, když mě tolik superhvězd objalo," ocenil soupeře Rodríguez.

Lepší než Rodríguez byl jen legendární Pelé

Jako teprve čtvrtý hráč v historii se dokázal trefit ve všech svých prvních pěti zápasech na MS. Ve dvaadvaceti se Rodríguez také stal druhým nejmladším autorem šesti gólů na světovém šampionátu. Předstihl ho jen Brazilec Pelé, kterému bylo v roce 1958 sedmnáct.

Kolumbie i díky rodákovi z Cúcuty nechala na turnaji zapomenout na absenci zraněného kanonýra Radamela Falcaa a před utkáním s Brazílií vyhrála všechny čtyři zápasy. „Jsme smutní, ale musíme být hrdí na to, co jsme tady dokázali. Můžeme odjíždět s hlavami nahoře. Díky Kolumbie, protože jsi v nás neustále věřila," dodal Rodríguez, jenž za týden oslaví 23. narozeniny.

Reklama

Související témata: