Hlavní obsah

Dvacet minut v ledu denně. A v pětačtyřiceti píše dějiny světového fotbalu

Praha

Splnil si životní sen! Ač už oslavil pětačtyřicáté narozeniny, nastoupil Ísam Haddarí v brance Egypta do utkání mistrovství světa v Rusku. Zapsal se tak do dějin světových šampionátů. Nikdy v historii do žádného ze zápasů finálového turnaje nenastoupil starší hráč.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Egyptský brankář Ísam Haddarí se stal nejstarším fotbalistou, který kdy nastoupil na mistrovství světa. Chytil i penaltu, ale porážce nezabránil.

Článek
Fotogalerie

„Tenhle rekord nepatří jen mně, ale celému Egyptu," citoval Haddarího web BBC. Když v pondělí nastoupil v posledním utkání Egypta ve skupině A proti Saúdské Arábii, bylo mu 45 let a 161 dnů. S přehledem překonal dosavadního rekordmana, jímž byl kolumbijský brankář Mondragon, kterému při startu na minulém MS v duelu s Japonskem bylo 43 let a 3 dny.

Haddarí je dokonce starší než tři trenéři na probíhajícím mistrovství světa. Mladší jsou Srb Krstajič (44 let), Belgičan Martinez (44) a Senegalec Cissé (42). „Cítím se na dvacet. Po boku spoluhráčů můj věk nic neznamená. Je to jen číslo na papíře," citovala BBC brankáře, který si připsal v Rusku už 156. mezistátní start.

V sestavě nebyl rozhodně do počtu. Mezi tyčemi čaroval. Když sudí nařídil proti Egyptu penaltu, Haddarí ji skvostně vyrazil a stal se čtvrtým brankářem v historii, který při debutu na mistrovství světa zneškodnil pokutový kop.

Stejným kouskem se v minulosti zaskvěl Quiroga z Peru při utkání se Skotskem na MS 1978, Američan Meola proti Československu na MS 1990 a Islanďan Halldorsson proti Argentině na probíhajícím šampionátu.

Debut byl současně derniérou

Nešlo o jediný parádní zákrok egyptského brankáře. V průběhu druhého poločasu fantasticky lapil stoprocentní šance, do nichž se dostali Mudžahví a Asírí. „Hráči Saúdské Arábie jsou z výkonu Haddarího frustrováni. Předvádí obrovské věci," chválil zkušeného brankáře, jenž na mezinárodní scéně debutoval před dvaadvaceti lety, zpravodaj serveru BBC.

„Můj otec, který už zemřel, měl sen, že mě uvidí hrát na mistrovství světa. Doufám, že by na mě byl hrdý," prohlásil egyptský brankář, jehož recept na dlouhověkost je prostý: „Denně trávím dvacet minut v ledové lázni."

Zatímco Saúdská Arábie slavila, neboť utnula sérii dvanácti zápasů na mistrovství světa bez vítězství (2 remízy, 10 proher), na straně Egypta zavládlo zklamání. Touha po historické účasti ve vyřazovacích bojích zůstala naprosto nedosažitelná. Pro Haddarího šlo o hořký debut. Souboj ve Volgogradu byl současně jeho derniérou na MS, v níž jej alespoň o nerozhodný výsledek připravila poslední střela zápasu!

Reklama

Související témata: