Hlavní obsah

Když vyhoří šampióni... Němci rozšířili řadu mistrů světa, kteří krachli již ve skupině

Poslední místo ve skupině! Poraženi Mexičany, poníženi Korejci. Fotbalisté Německa utrpěli v Rusku senzační fiasko. Rozšířili tak početnou řadu obhájců titulu, kteří v novém století zkrachovali hned na začátku. Ze skupiny v poslední době nepostoupili předchozí mistři z Francie, Itálie a také Španělska.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Němečtí fotbalisté Mario Gomez a Mats Hummels možná nevěří, že porážkou s Koreou pro obhájce prvenství šampionát skončil.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němečtí fotbalisté okamžitě po zápase s Koreou zamířili na letiště

Dorazili do Ruska rozhození vlastními třenicemi, které se na nich evidentně podepsaly. Kdo by byl řekl, že právě houževnatí Němci se rozloží sami...

Jak však ukazuje následující přehled, obhajoba titulu je čím dál tím náročnější. V novém století přibývá velkých favoritů, kteří jako úřadující šampióni totálně selžou.

Případy z posledních let, kdy finalista z předešlého mistrovství světa nepostoupil na následujícím šampionátu ze skupiny:

2002 (Japonsko a Korea)

- Tehdejší úřadující mistr světa, tým Francie, skončil ve skupině na posledním místě, když po senzační prohře v úvodním zápase se Senegalem 0:1 remizoval s Uruguayí 0:0 a v posledním zápase prohrál s Dánskem 0:2. Francie na šampionátu nevstřelila ani jednu branku, postoupily Dánsko a Senegal.

2010 (Jihoafrická republika)

- Itálie, mistr světa z roku 2006, skončila v základní skupině na posledním místě po remízách s Paraguayí a Novým Zélandem 1:1 a prohře se Slovenskem 2:3. Ze skupiny postoupily Paraguay a Slovensko.

- Francie, která na MS 2006 prohrála ve finále s Itálií na penalty, skončila v základní skupině rovněž na posledním místě po remíze s Uruguayí 0:0 a prohrách s Mexikem 0:2 a domácí JAR 1:2. Postoupily Uruguay a Mexiko.

2014 (Brazílie)

- Ze skupiny nepostoupili obhájci titulu Španělé, kteří dostali v prvním zápase s Nizozemskem, finalistou z roku 2010, pět gólů, i když od 27. minuty vedli. Pak prohráli s Chile 0:2 a k postupu jim nepomohla ani výhra nad Austrálií 3:0. Ze skupiny nakonec postoupilo Chile a Nizozemsko, které získalo bronzovou medaili.

2018 (Rusko)

- Německo, které na MS 2014 vyhrálo ve finále nad Argentinou 1:0, překvapivě prohrálo už v úvodním zápase s Mexikem 0:1, poté se štěstím zvítězilo nad Švédskem 2:1 gólem v nastavení a po dnešní porážce od Koreje 0:2 je jasné, že úřadující mistři světa a velcí favorité na MS končí. Ze skupiny postupují týmy Švédska a Mexika.

Reklama

Související témata: