Hlavní obsah

Plačící Španělé opustili scénu, tiki-taka je zradila. Věci se změnily, připouští Hierro

Skončil nejen další z favoritů MS ale dost možná i jedna velká éra celého fotbalu. S plačícími Španěly a loučícím se Andresem Iniestou jako by světovou scénu nadobro opouštěl i jejich proslulý herní styl tiki-taka, který dlouhá léta naháněl soupeřům hrůzu, ale v osmifinále světového šampionátu proti Rusku už se jevil jaksi vyčpěle a neefektivně.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Zklamaný španělský kapitán Sergio Ramos po vyřazení s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

„Měli jsme stejně jako všichni doma ve Španělsku vysoká očekávání a sny. Jsme smutní, že jsme je miliónům lidí u nás nesplnili. Mohu ale s jistotou prohlásit, že se můžeme jeden druhému podívat do očí. Hráči byli skvělí svým zapálením a profesionalismem. Nemůžu si na nikoho stěžovat," hodnotil vystoupení svých svěřenců po vyřazení v penaltovém rozstřelu kouč Fernando Hierro.

Španělé během celého mistrovství nepřipomínali skvěle fungující mašinu, která mezi roky 2008 a 2012 dobyla dva evropské a jeden světový titul. Při pohledu do statistik osmifinálového duelu přitom možná vypadá vše při starém.

Rekordní přihrávky

Hierrův tým jako první v historii na MS dokonce pokořil hranici 1000 přihrávek během jednoho zápasu, za 120 minut utkání jich nasbíral 1114, během základních 90 minut si Španělé přihráli, opět rekordně, 770krát. Držení míče hovořilo v jejich prospěch drtivým rozdílem 69 ku 31 procentům.

Jenže co na tom, že mistři světa z roku 2010 takřka nepůjčili Rusům míč a na jejich polovině si přihrávali, v podstatě jak dlouho chtěli. Drtivou většinu času totiž z obrovské územní převahy nevytěžili prakticky nic nebezpečného. Rusové si vystačili s primitivní taktikou - v deseti hráčích za míčem a občas zkusit brejk.

Tiki-taka, tedy rychlý sled krátkých přihrávek, v podání La Roja tentokrát působila jalově a křečovitě. I z Rusů jakoby sálalo přesvědčení, že se obléhání v podání dříve nezastavitelného válce ubrání. A podceňovaný výběr Stanislava Čerčesova si nakonec vystačil s pouhými 191 přihrávkami za celých 120 minut.

Není divu, že sportovní média i experti po celém světě ohlašují, že tiki-taka je definitivně mrtvá, což jakoby naznačil sám Hierro, když hlavního prominenta tohoto stylu Andrese Iniestu nenasadil do základní jedenáctky.

„Přišli jsme s herním stylem, který niko nikdy předtím nepraktikoval. Teď už je ale rok 2018 a spousta věcí se změnila. Týmy hrají i s pěti obránci v řadě, to jsem myslel, že už je dávno zapomenuté," komentoval narážky na tiki-taku Hierro.

„Věci se mění. My ale máme svoji identitu, která vyplývá z toho, jaké vychováváme hráče. Potřebujeme mít svoji osobitost... Než jsme začali vyhrávat tituly, lidé nám právě říkali, že nám chybí identita," dodal.

Reklama

Související témata: