Hlavní obsah

Chaos a další ztráta sebevědomí! Nizozemští fanoušci po porážce od Řeků zuří

Jediný zápas Dannyho Blinda na lavičce nizozemské fotbalové reprezentace stačil k tomu, aby se pod někdejším vynikajícím obráncem rozkývala trenérská židle. Nizozemci v přípravném zápase podlehli 1:2 Řecku. Fanoušci i novináři upozorňují na to, že tým, kterému se nepodařilo postoupit na letošní EURO, bude pro nadcházející kvalifikaci o postup na MS potřebovat zvýšené sebevědomí.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Zklamaný nizozemský trenér Danny Blind

Článek
Fotogalerie

A toho se mu po porážce od průměrného Řecka v úterý, kdy Nizozemci startují ve Švédsku kvalifikaci, dostávat nebude. „Holanďané ve čtvrtek večer promarnili velkou příležitost získat sebedůvěru před začátkem kvalifikace," napsal nizozemský server AD.

„Oranje, zase jste nic nepředvedli," oslovuje provokativním titulkem fotbalisty Nizozemska deník Telegraaf.

A server NRC zase naráží na fakt, že Blinda hned v úvodu kvalifikace čeká klíčový zápas. „Chaos, který ho (Blinda) obklopuje, lze zatím brát na lehkou váhu. Pokud ale nedokáže vyhrát v Solně (ve Švédsku), přestává být správným lídrem týmu," napsali nizozemští žurnalisté.

Právě nového vůdce fotbalisté ze země tulipánů a větrných mlýnů potřebují. Vždyť poslední velkou akci, EURO ve Francii, sledovali jen v televizi. A to i přesto, že se výrazně zvyšoval počet účastníků. Však také proto rezignoval kouč Guus Hiddink.

Blindův případný odchod mnohé potěší

Blind měl Holanďany vrátit mezi obávané štiky evropského fotbalu. Výsledek v prvním zápase hraném před vlastními fanoušky v Eindhovenu byl ale nepřesvědčivý. Nizozemský kotel po závěrečném hvizdu zpíval směrem k pětapadesátiletému trenérovi nepěkná poselství.

Toho si všiml The Volskrant, jenž poukazuje na to, že je velké množství fanoušků Oranje, kteří nebudou litovat případného Blindova odchodu.

„Je to facka," přiznal Blind po zápase. „Ale pořád je to jen přátelský zápas," dodal. „Vždyť Řekové sotvakdy překročili polovinu hrací plochy. Řekl bych, že se jim to podařilo třikrát, a dvakrát to skončilo gólem," popisoval typickou hru Řeků.

Pravý křest ohněm ale Blinda čeká v úterý. „Soustředili jsme se a stále se soustředíme hlavně na Švédsko. (Proti Řekům) jsme soustředění postrádali, ale náš hlavní cíl zůstává stejný: uspět v úterý," dodal Blind.

Nizozemce ve skupině A čekají kromě Švédska finalisté z domácího ME 2016 Francouzi, dále pak Bulharsko, Bělorusko a trpaslík z Lucemburska. Přímou účast si zajistí jen vítěz skupiny.

Podaří se Nizozemsku probojovat na světový šampionát v Rusku za dva roky?
Ano
55,7 %
Ne
44,3 %
Celkem hlasovalo 4535 čtenářů.

Reklama

Související témata: