Hlavní obsah

Chlapci, pozor! Druhé místo v německé skupině může být k ničemu

Praha

Nač vyvolávat paniku, když brod je ještě daleko... Jedno varování by však přece jen mělo být vysloveno hned na startu evropské části kvalifikace fotbalového mistrovství světa 2018 v Rusku. Jeden tým z druhého místa bude mít na jejím konci smůlu, do baráže se nepodívá. A hned nedělní start napověděl, že v ohrožení může být právě skupina C s českou reprezentací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tým si cestu do Ruska zkomplikoval hned na začátku...

Článek
Fotogalerie

Pavel Kadeřábek po utkání se Severním Irskem.

Karel Jarolím o utkání se Severním Irskem.

Nikdo jim nemusí vysvětlovat, že domácí remíza 0:0 v premiérovém duelu se Severním Irskem může být pro postupové počty malér.

„Koho by ztráta bodů nemrzela... Musíme dát hlavu nahoru. Horší by bylo, kdybychom šance ani neměli. Je to ztráta, ale je třeba koukat dál. Čeká nás Německo, Ázerbájdžán a poslední podzimní zápas s Norskem. Musíme se pokusit ztrátu napravit," přemítá nový kouč národního týmu Karel Jarolím.

Jen pro připomenutí, 52 účastníků evropské kvalifikace bylo rozděleno do devíti skupin. Do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin. Osm nejlepších celků na druhých místech se utká v baráži o zbylé čtyři místenky. A v tom je ten háček - jedna skupina bude mít smůlu.

O dominanci obhájců titulu nikdo nepochybuje

V ohrožení je právě ta česká, nebo chcete-li německá. Mistři světa jsou jejím jasným favoritem, však také začali hladkou výhrou 3:0 v Norsku. Předpoklad je, že Němci skupinu jasně vyhrají a moc bodů neztratí. Ze zbývajících týmů by měl zůstat stranou jen trpaslík ze San Marina, zatímco Česko, Severní Irsko a Norsko aspirují na druhé místo a život jim může notně komplikovat také Ázerbájdžán.

„Musíme být realisti. Máme skupinu, kterou nesjpíš vyhraje Německo, takže ostatní hrají o druhé místo," souhlasí Steven Davis, kapitán Severního Irska.

Pokud se dominance Němců potvrdí a zbytek smečky bude mezi sebou často remizovat, jak to naznačil duel Čechů s Iry, může být druhé místo ve skupině C k ničemu...

Bod pokorně berou, loupit musejí jinde

„Doma jsme chtěli vyhrát. Remíza je ztráta, ale pokorně bereme bod a věřím, že v dalších zápasech góly dáme a třeba někde překvapíme," doufá český kapitán Marek Suchý.

„Němci jsou jasní, ale fotbal je kulatý. Minulou kvalifikaci Nizozemci také byli favoriti - a zvítězili jsme nad nimi doma i tam. Hrát se dá s každým, ale uvědomujeme si kvalitu Němců, která je nesporná a obrovská," říká záložník Ladislav Krejčí.

„Je teprve začátek kvalifikace, takže jedeme dál. Máme čas ztrátu někde napravit. Třeba výhrou právě v Severním Irsku, což není nesplnitelný úkol," doufá obránce Pavel Kadeřábek.

„Pro Iry znamená bod hodně, získali ho venku. Věřím však, že je u nich o body obereme. A rozdáme si to o postup nejen s nimi, ale také se všemi ostatními ve skupině," přizvukuje mu kolega Filip Novák.

Dobře bránit venku a vyhrávat doma...

Konkurenti logicky kalkulují stejně.

„Ukázalo se, že boj o druhé místo bude těsný. Proti Ázerbájdžánu to nebude mít lehké Česko ani my, Norsko se dostalo do baráže o EURO, takže taky těžký soupeř. Důležité bude dobře bránit venku a vyhrávat doma," očekává Michael O'Neill, trenér Severního Irska.

Jenže pozor, chlapci. Ani druhé místo za takového scénáře nemusí zaručit baráž, natož pak postup na šampionát.

Češi ostatně jednu srovnatelnou zkušenost mají. A velmi čerstvou. V novém modelu mistrovství Evropy postupovaly ve Francii do osmifinále také čtyři ze šesti třetích týmů ve skupinách, jen dva měly smůlu. A jedním z nich byli Turci, jimž nestačila ani výhra nad českou reprezentací...

Reklama

Související témata: