Hlavní obsah

Německá mašina? Hraje jako na počítači, straší Sivoka

Praha

Hrát na půdě úřadujících mistrů světa? Pánové, připravte se, bude to pěkná jízda! Nic jiného momentálně nejzkušenější fotbalista národního týmu Tomáš Sivok (33) svým spoluhráčům před cestou do Hamburku poradit nemůže... Reprezentace hraje v Německu v sobotu 8. října, o tři dny později pak v Ostravě-Vítkovicích nastoupí proti Ázerbájdžánu.

Tomáš Sivok na srazu reprezentace.Video: Sport.cz

 
Článek

„Němci se bohužel s nikým jiným porovnat nedají. Koukněte třeba na Francouze, Španěly, mužstva silná na balónu. I když na hřišti dominují, vždycky si na chvíli uleví. Němci ne. Ti hrají od první do poslední minuty na doraz jako stroj. Je to jako hra na počítači. A to mě trochu straší," netají Tomáš Sivok, stoper tureckého Bursasporu.

Tím nechce tvrdit, že by kvalifikační duel v Německu považoval za nesplnitelnou misi. „To zase ne, v tom případě bych na sraz ani nejezdil... Kvalita je samozřejmě na straně soupeře, ale můžeme je překvapit. Něco se i na mistry světa vymyslet dá. Trenér má plán, ale nemůžu ho předem prozradit. Otázkou je, jak ho realizujeme a jak zareagují Němci," usmívá se potutelně Sivok.

Sivok obdivuje nejvíc Müllera

Není to zase tak dávno, co Češi stejného protivníka dokonale zaskočili. V roce 2007 v Německu zvítězili 3:0. „Úžasný zápas. Já ho sledoval jen v televizi, sám jsem zatím neměl možnost proti Německu nastoupit. Do Hamburku se proto upřímně těším. Proti mistrům světa se nehraje každý den. A vzhledem ke svému věku nevím, kolik zápasů mám ještě před sebou. Do každého jdu, jako by byl můj poslední," ujišťuje.

Pokud jde o útočníky, na něž narazí, dobře zná třeba Maria Gómeze, který hrál za Besiktas. Největší respekt ovšem chová k jinému německému bombarďákovi. „Jako trenér bych chtěl mít za každou cenu ve svém týmu Thomase Müllera. On je přesně prototyp toho, jak Němci hrají. Tím, jak pracuje a dává góly, je pro každého brankáře a obránce velkou hrozbou," oceňuje hvězdu Bayernu Mnichov.

S trochou nadsázky lze říci, že by se měl Sivok při návratu do reprezentace bát o místo. Když byl na startu sezóny zraněný, tým udržel proti Arménii i Severnímu Irsku čisté konto. „Kdybych se nedostal na hřiště a kluci uhájili nulu, budu spokojený. To by bylo úžasné," směje se.

Reklama

Související témata: