Hlavní obsah

Chorvatsko dostalo od FIFA další trest za své fanoušky

Záhřeb

Chorvatská fotbalová federace dostala od FIFA pokutu 50.000 švýcarských franků (1,2 milionu korun) za nevhodné chování fanoušků v utkání kvalifikace mistrovství světa proti Kosovu. Při zápase v albánském Skadaru 6. října příznivci obou týmů skandovali "Zabíjej, zabíjej Srby!" Kosovo za to zaplatí 30.000 franků.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Fotbalisté Chorvatska slaví gól proti Kosovu v kvalifikaci MS 2018.

Článek

Pro reprezentaci Kosova, které bylo do FIFA přijato v květnu, to byl první soutěžní zápas na domácí půdě. Odehrát ho musela v sousední Albánii, protože v bývalé jihosrbské provincii není žádný odpovídající stadion.

Chorvatsko už si jeden disciplinární trest kvůli fanouškům odpykává v nynější kvalifikaci na MS 2018. Jeho příznivci skandovali diskriminační hesla již v březnových zápasech proti Izraeli a Maďarsku a FIFA za to nařídila výběru Anteho Čačiče odehrát úvodní dva domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Po zářijovém utkání s Tureckem čeká chorvatské fotbalisty duel před prázdným hledištěm ještě 12. listopadu proti Islandu. Navíc dostala federace rovněž pokutu 150.000 švýcarských franků.

Za chování fanoušků zaplatí 50 tisíc franků také Albánie, jejíž příznivci v utkání s Makedonií bučeli při soupeřově hymně a dopustili se i dalších prohřešků. Nižší pokuty dostaly Estonsko a Ukrajina, z dalších konfederací FIFA potrestala například Brazílii, Argentinu, Chile nebo Írán.

Reklama

Související témata: