Hlavní obsah

Češi si budují pozici pro Ligu národů. I z její pralesní divize se bude postupovat na EURO!

Každý bod se počítá. Fotbalové reprezentaci nepůjde v Norsku jen o postup na mistrovství světa v Rusku. Národní tým si také buduje pozici pro nově chystanou Ligu národů. Výsledky z probíhající kvalifikace se již počítají do tabulky koeficientů, podle níž se země rozdělí do jednotlivých lig. Pro český tým je důležité se dostat alespoň do ligy B, tedy mezi země na 13. až 24. místě tabulky koeficientů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentant Michael Krmenčík se raduje se spoluhráči z gólu proti Litvě.

Článek

Liga národů je nová soutěž pro národní týmy z Evropy, která z velké části nahradí přátelské mezistátní zápasy. Zároveň přinese utkání, ve kterých bude o co hrát. O nasazení do kvalifikace o postup na EURO 2020, nebo také přímý postup pro čtyři týmy, které si účast na ME nevybojují z kvalifikace.

První vydání soutěže je naplánováno na září 2018 až červen 2019, dodatečná kvalifikace na EURO je na jaře 2020.

Postavení národních týmů po skončení skupinové fáze Ligy národů určí nasazení do košů pro los kvalifikace (bude v prosinci 2018) o postup na EURO 2020, která se hraje v termínech březen 2019 až listopad 2019. První dva týmy z kvalifikačních skupin budou postupovat přímo.

Češi mají naději být do celkového 20. místa po skončení prvního vydání Ligy národů. Pak by byli nasazeni do druhého koše v kvalifikaci na EURO 2020 a jejich naděje na postup by byla vyšší.

Aktuální rozdělení pro los Ligy národů:
(Z každého koše jde jeden do skupiny)
Liga A
Koš 1: Německo, Portugalsko, Belgie, Rusko
Koš 2: Španělsko, Anglie, Itálie, Švýcarsko
Koš 3: Francie, Chorvatsko, Polsko, Island
Liga B
Koš 1: Rakousko, Bosna a Herc., Wales, Irsko
Koš 2: Nizozemsko, Slovensko, Švédsko, Ukrajina
Koš 3: Česká republika, Maďarsko, Turecko, Severní Irsko
Liga C
Koš 1: Rumunsko, Slovinsko, Izrael, Dánsko
Koš 2: Řecko, Albánie, Skotsko, Srbsko
Koš 3: Bulharsko, Černá Hora, Norsko, Litva
Koš 4: Finsko, Kypr, Ázerbájdžán
Liga D
Koš 1: Estonsko, Bělorusko, Arménie, Gruzie
Koš 2: Lotyšsko, Faerské ostr., Makedonie, Kazachstán
Koš 3: Moldavsko, Lucembursko, Lichtenštejnsko, Malta
Koš 4: Kosovo, San Marino, Gibraltar, Andorra

Naděje pro mužstva, jež by jinak neměla šanci

Pokud jde o herní formát, národní týmy budou rozděleny do čtyř divizí, takzvaných lig A až D. V každé budou vytvořeny čtyři skupiny, v nichž se hraje systémem každý s každým, doma a venku. Každý vítěz skupiny z lig B, C, D postupuje o ligu výše pro příští ročník 2020/21. Vítězové skupin z ligy A si v červnu 2019 zahrají ve Final Four o šampióna Ligy národů. Každý poslední tým ze skupin lig A, B a C sestoupí o ligu níže.

Liga národů je důležitá i proto, že je poslední záchranou pro čtyři země, které se nedostanou přímo na EURO 2020. Tento detail je možná na celé nové soutěži nejzajímavější. Každá liga (A až D) totiž garantuje jedno místo na ME pro týmy, které nepostoupí z klasické kvalifikace přímo. Znamená to, že na ME postoupí a bude hrát i jeden tým z ligy D a jeden tým z ligy C. Tedy mužstva, která by jinak prakticky neměla naději na postup...

Reklama

Související témata: