Hlavní obsah

Bilance mladíka v reprezentaci: Tyč, břevno a dres hvězdy. Takový průběh jsem nečekal, ujišťuje

Praha

Jako špunta ho vozil na tréninky děda, cestu z Havlíčkova Brodu do Edenu absolvovali i třikrát týdně. Kromě brankáře prošel všemi řadami. Začínal v útoku, v dorostu přešaltoval na stopera, ve velkém fotbale proráží jako defenzivní záložník. Slávista Tomáš Souček, jedno z mála pozitiv uplynulého srazu české reprezentace.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Alexander Toft Soderlund z Norska se snaží odcentrovat přes Tomáše Součka (vpravo).

Článek

Původně vypadalo, že absolvuje část přípravy s Belgií a vyrazí za jednadvacítkou, která se chystá na mistrovství Evropy. Nakonec bylo všechno jinak. Souček odehrál nejen celý duel v Bruselu, nýbrž i kvalifikaci v Norsku. Mile překvapil, dvakrát byl blízko gólu. Proti Belgii v nastavení trefil tyč, v Oslo pro změnu břevno.

„Že bude mít pro mě sraz takový průběh jsem absolutně nečekal. Pro mě ale bylo už překvapení, že jsem se objevil v nominaci," říká Souček. Ostatně, na tento scénář by si nevsadil asi nikdo. V zimě zvolil odchod ze Slavie, domluvil si hostování v Liberci. Pod novým koučem Jaroslavem Šilhavým v Edenu vysedával na lavičce, což nebyla ideální pozice pro vysněný start na ME jednadvacítek.

„Rozhodnutí s Libercem hodnotím pozitivně. Trenér Trpišovský mi dal důvěru, dařilo se, vyhrávali jsme. To všechno mi pomohlo, abych si teď mohl zahrát v Belgii a v Norsku," pochvaluje si Souček.

Utkání v Bruselu si bude pamatovat do konce života, prvé v reprezentaci nastoupil v základní sestavě. Duel na stadiónu krále Baudouina mu bude připomínat také dres Kevina de Bruyneho, který si s hvězdou Manchesteru City vyměnil. ¨

„Je to světový hráč. Ale takových byla na straně Belgičanů celé kabina. Velkým zážitkem pro mě bylo už jen to, když jsme před zápasem nastupovali na trávník. Vedle mě pochodovali borci v belgických dresech, které jsem doposud vídal jen v televizi. Lukaku, Kompany, Courtois," rozplývá se Souček.

Mezi vyvolenými se ocitl také v Oslu, na trávníku opět vydržel 90 minut. „Jsem za to hrozně rád, bohužel výsledkově to nebylo ono," podotkl Souček s tím, že ani po remíze se Seveřany (1:1) druhá barážová příčka ve skupině není ztracená.

Teď má před sebou další výzvu: evropský šampionát hráčů do 21 let. Od návratu z Norska si užívá třídenního volna, ve středu se bude kouči Vítězslavu Lavičkovi hlásit v Praze na srazu lvíčat. O den později s mužstvem odletí do dějiště turnaje do Polska.

Právě ME může rozhodnout o jeho další budoucnosti. Od konce ligy je znovu slávistou. Pokud by se mu ovšem turnaj povedl, otevřel by si dveře do zahraničí. Na šampionát se sjedou manažeři všech významných evropských klubů.

„Co bude, má v gesci můj manažer. Pokud uděláme v Polsku úspěch, může to někoho z nás posunout k vysněnému angažmá. Zahrát si někdy v Anglii, Německu, Itálii, Španělsku nebo ve Francii je pro každého fotbalistu nejvíc. Nejsem výjimka. Když se něco podaří, tak se podaří. Nechávám to osudu," dodává Souček.

Reklama

Související témata: