Hlavní obsah

Přidejte! Jarolím nefňuká. Invazi cizinců bere jako výzvu pro reprezentanty

Praha

Jako by neměl plnou hlavu jiných starostí. Trenér fotbalové reprezentace Karel Jarolím od léta sleduje jasný trend. Čím víc cizinců Sparta a Slavia berou, tím méně prostoru pro adepty národního týmu v jejich sestavách zbývá. Nefňuká - naopak nabádá své hochy, že musejí přidat. Nabídka tradičních zásobáren se mu nicméně zmenšuje.

Karel Jarolím o nákupech pražských SVideo: Sport.cz

 
Článek

Bývaly jiné časy. Když Češi získali stříbro na mistrovství Evropy 1996, měl trenér Dušan Uhrin v Anglii pět slávistů a čtyři sparťany.

Také Karel Jarolím se vzhledem k nedostačující nabídce krajánků musí dívat do domácí soutěže, jenže poměry v pražských klubech mu komplikují situaci.

Slavia v létě přivedla Dannyho, Altintopa a spol., Sparta si pořídila dokonce celou jedenáctku cizinců. Reprezentantům tak ubývá herní vytížení. V nominaci na kvalifikační zápasy s Německem (1. září v Praze-Edenu) a Severním Irskem (4. září v Belfastu) jsou tak zatím jen tři slávisté (Bořil, Souček, Zmrhal) a jediný sparťan (Koubek).

„Na velký příliv cizinců do Sparty a Slavie mám dva úhly pohledu. Situace je teď třeba pro české hráče těžší, ale věřím tomu, že cizinci ligu obohatí. A je také pro domácí hráče k zamyšlení, aby víc pracovali a dokázali se v takové konkurenci prosadit," vyzývá Jarolím.

Lavička je vděčný aspoň za Sáčka

Nominace týmu do 21 let pro start nového cyklu je na pražské zástupce ještě chudší. Žádný slávista, jediný sparťan Sáček...

„Velký příliv cizinců se svým způsobem projevil. Když se podíváte na kádry pražských S, pak je pozice mladíků těžší, aby se do sestavy zapracovali. Jsme rádi aspoň za Sáčka... Pokud jde o Slavii, její mladíci teď spíš hostují jinde. A je to lepší, než aby nehráli a stagnovali," přemítá kouč Vítězslav Lavička.

Nemyslí si však, že by přetlak cizinců mladé hráče od přestupu do velkých českých klubů předem odrazoval.

„Pro každého mladíka je nabídka z takových klubů velké lákadlo. Jde o to, jak pak bude pokračovat jeho vývoj, třeba právě hostováním. Jsem pro, aby pravidelně hráli. V minulosti jsme se často přesvědčili, jak důležitá je herní praxe," dodává Lavička.

Reklama

Související témata: