Hlavní obsah

Nešťastné Slovensko! O deseti odolávalo, gólman Sparty byl famózní. Kapitánův vlastňák ale baráž vzdálil

Přijímali přímý souboj o všechno a věřili, že se v něm kvality mimořádné generace projeví. Fotbalisté Slovenska si ovšem kvalifikaci MS 2018 v Rusku hodně zkomplikovali. I se skvělým brankářem Sparty Martinem Dúbravkou prohráli ve Skotsku 0:1 a propadli se na třetí místo skupiny F o dva body za svého soupeře. V neděli svěřenci Jána Kozáka nastoupí v Trnavě oproti Malťanům. Musí bezpodmínečně vyhrát a věřit v zaváhání Skotů v Slovinsku...

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Zklamaný kapitán Slováků Martin Škrtel po porážce ve Skotsku.

Článek
Fotogalerie

Nesmyslný zkrat podrazil Slovákům nohy. Již od 23. minuty hráli bez vyloučeného Róberta Maka, jenž dostal druhou žlutou kartu za simulování. Přesto dlouho drželi remízu, až minutu před koncem rozhodl smolným vlastním gólem kapitán Martin Škrtel. Slováci budou bojovat o druhé místo a baráž v neděli proti Maltě, zatímco Skoty čeká zápas ve Slovinsku.

Nastala konstelace, jakou si pod Tatrami přesně nepřáli...

"Dvouleté úsilí vyšlo nazmar. Rozhodující zápas o baráž jsme nezvládli. Velké zklamání. Chlapci byli nastavení a připravení výborně, ale bylo velmi těžké hrát tak dlouho v oslabení. Gól jsme dostali, když soupeř už také neměl mnoho sil... Jsme profesionálové a máme tři dny na to, abychom se připravili na poslední zápas," kaboní se trenér Ján Kozák.

K hrdinům zápasu znovu patřil Martin Dúbravka. Brankář Sparty čaroval podobně jako nedávno ve Wembley. Od Skotů gól nedostal, od vlastního kapitána v samém závěru ano...

"Smutek a zklamání... Průběh zápasu byl náročný pro celé mužstvo. Dostat gól v posledních minutách je těžké. Po každém zákroku jsem se snažil dál koncentrovat. Snažili jsme se hrát fotbal, který nám je vlastní, o to více nás mrzí, že jsme si dali vlastní gól v samém závěru," lituje gólman.

"Zklamání. Škoda takového zápasu. Bod by pro nás byl zlatý. Teď se musíme zkoncentrovat a zvládnout zápas s Maltou," uvědomuje si záložník Ondrej Duda.

Vítězové cítí obrovskou šanci dokázat něco velkého

Na koni teď jsou Skotové. Ale vyhráno ještě nemají.

"Cítil jsem až do konce, že přijde šance, z níž skórujeme. Brankář soupeře byl ve formě, ale bohudík, v závěru jsme měli i kousíček štěstí. Na neděli se všichni velmi těšíme. Máme obrovskou šanci dokázat něco velkého," libuje si gólman Craig Gordon.

"Soupeřův brankář byl famózní," chválí Dúbravku i trenér Gordon Strachan. "Protáhli jsme naši šanci až do posledního zápasu, což je skvělé. Teď se rychle zapomíná, co bylo dříve. Ještě jednou se potřebujeme dát dohromady a podat výkon jako proti Slovákům," přeje si kouč.

Reklama