Hlavní obsah

Šampióni shrábli i světový rekord. Ani Češi je nezastavili

Berlín

Kdo jiný by měl držet světový rekord, než úřadující šampióni? Od víkendu je tak všechno v pořádku. Fotbalisté Německa završili výhrou 5:1 nad Ázerbájdžánem suverénní postup na MS v Rusku. Tým kouče Löwa neztratil v kvalifikaci ani bod a díky lepšímu skóre překonal historický počin Španělska. Spanilá jízda skupinou C byla v největším ohrožení v pražském Edenu. Češi měli letos v září téměř až do konce utkání na dosah aspoň bod, ani oni však rozjetou mašinu nepřibrzdili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německá radost po prvním gólu v Praze. Právě v Edenu se jejich spanilá jízda nejvíc zachvěla, nakonec vyhráli 2:1.

Článek

Deset zápasů, deset vítězství. Pokud jde o světový šampionát, plný bodový zisk se z dosavadních kvalifikací podařilo získat pouze Španělsku (rovněž 30 bodů) v boji o účast na MS 2010 v JAR. Němci však nastřádali lepší skóre (43:4, Španělé měli 28:5), takže lze považovat jejich bilanci za nový světový rekord.

Historickým maximem je také jejich 43 vstřelených gólů. Dosud byl nejlepší výkon Španělska v podobě 42 gólů z kvalifikace ME 2000.

Mimochodem, prvním trenérem na světě, který se svým týmem ovládl kvalifikační cyklus s maximálním počtem bodů (30 za 10 výher), se stal Jozef Chovanec s českou reprezentací. Nešlo ovšem o MS, nýbrž kvalifikaci na EURO 2000.

V Rusku čekají soupeři jiného kalibru

Němečtí šampióni cestou k obhajobě titulu z Brazílie rozhodně neslaví předčasně. „Na mistrovství světa nás čekají soupeři jiného kalibru. Před námi je ještě hodně práce," varuje trenér Joachim Löw. „Bylo by chybou, kdybychom vzali kvalifikaci za bernou minci. Přestože byla dobrá, výkony jednoznačné," dodává.

Německý kormidelník má na mušce mnohem větší sousto. „Bude víc než těžké stát se dvakrát za sebou mistrem světa. Přesto chci za pár měsíců dosáhnout něčeho velikého," netají Löw.

Hráči jsou s ním zajedno. „Kvalifikace nám dodá sebevědomí, ale v Rusku nám výsledky negarantuje. O ně se musíme na šampionátu tvrdě poprat," uvědomuje si mazák Thomas Müller.

Reklama

Související témata: