Hlavní obsah

Costovi už primát nikdo nikdy nevezme. Byl prvním v šampionátové historii, jehož gól posvětilo video

Zdeněk Pavlis, MoskvaSport.cz

Jeho dva góly Španělům k výhře nad Portugalci nepomohly, jeden primát však Diego Costovi už nikdo nikdy nevezme. Branka, kterou v klání pyrenejských rivalů v Soči vyrovnával ve 24. minutě na 1:1, byla vůbec první v šampionátové historii, kterou posvětil video systém VAR. Platila. Italský rozhodčí Gianluca Rocchi ji po konzultaci s hlavním videosudím Maximilianem Irrratim uznal. Jeho krajan sedící v moskevském studiu, kde se na monitorech promítají, zpomalují a pitvají sporné situace přenášené na obrazovky z třiatřiceti kamer, mu totiž potvrdil, že se při střetu Costy s Pepem o faul nejednalo a není tudíž důvod gól neuznat.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Španělský fotbalista Diego Costa slaví gól v síti Portugalska.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cristiano Ronaldo a fotbalové šílenství v Turíně

Na první pohled o faul šlo. A evidentní. Však se také Portugalci snažili přesvědčit Rocchiho, aby branku Diega Costy neuznal, protože jeho zákrok na Pepeho předcházející vyrovnávací trefě byl unfair.

Měl ho pískat a nenechat španělského útočníka pokračovat ve hře.

I některé fotbalové legendy se k Portugalcům přidaly.

„Jaký smysl má VAR systém, pokud Diego Costa odebere míč Pepemu poté, co ho trefí loktem do tváře, a pak skóruje?" zlobila se brankářská legenda Peter Schmeichel.

Jenže Rocchi zastával jiný názor.

Stvrzený Irratim a jeho dalšími dvěma italským asistenty Danielem Orsatim a Paolo Valerim, kteří mu byli ve studiu k ruce.

A netrvalo mu to dlouho.

Jen pár desítek vteřin.

„Ze zápasů několik let dozadu máme spočteno a zprůměrováno, kolik čistého času se zápas doopravdy hraje a kolik minut si vyžádají autová vhazování, různé zdržování, polehávání, záměrné střádání času. Proto neberu námitky, že systém VAR zkracuje utkání," reagoval Massimo Busacca, bývalý švýcarský sudí, který teď má v ústředí FIFA nad rozhodčími ředitelské kompetence.

Foto: Sport.cz

Ředitel rozhodčích FIFA Massimo Busacca.

„Každá vteřina, kterou si systém VAR vyžádá, bude navíc nastavena," opakoval poněkolikáté Pierluigi Collina, předseda komise rozhodčích FIFA. V Soči tomu tak skutečně bylo. A to si ze tří diskutabilních situací vyžádala delší posouzení jen ta kolem Costovy branky.

Při penaltě proti Španělům v samém úvodu střetnutí Rocchi neváhal a konzultaci nepotřeboval, při střele Isca do břevna, od něhož se míč odrazil na brankovou čáru, rovněž ne.

Okamžitě dostal echo, že balón ji svým objemem nepřekročil.

Stačilo jedno pípnutí ze studia VOR, jak je studio videorozhodčích pojmenováno.

Foto: Sport.cz

Každý zápas sleduje během MS ve fotbale 33 kamer, takže VAR systém by měl fungovat bezchybně.

Proto žádné zdržení, žádná prodleva. A to přesto, že ho španělští hráči snažili zviklat a přimět, aby se šel pro jistotu podívat na monitor.

Jenže divíte se jim?

Zatímco v Portugalsku je při ligových zápasech použití videosystému už běžnou věcí, španělská La Liga nic takového nezná. Nasadí ho až v příští sezóně.

I proto absolvovala španělská reprezentace před startem šampionátu školení, jak vlastně videosystém VAR funguje.

Šéf španělských rozhodčích Carlos Velasco Carballo hráčům v jejich ruské základně vysvětloval, co zavedená novinka vůbec vyhodnocuje a jaké situace posuzuje.

V Soči se s ní reprezentace La Roja seznámila v praxi. A díky trefě Diega Costy si z premiéry odnesla historický primát.

Gól devětadvacetiletého Španěla brazilského původu byl prvním v historii světových šampionátů, který byl uznán s posvěcením videa.

Reklama

Související témata: