Hlavní obsah

Samurajové dvakrát ťali přesně, ale Belgičany spasili náhradníci a třináctivteřinová akce

Rostov/Praha

Třináct vteřin! Bleskový výpad Belgie v poslední minutě nastavení pondělního osmifinále fotbalového mistrovství světa představoval popravu japonských nadějí na postup do čtvrtfinále. Rudé ďábly spasili náhradníci, neboť nejprve střídající Fellaini a následně Chadli zařídili obrat nepříznivého vývoje.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Japonský smutek po zápase s Belgií.

Článek
Fotogalerie

„Musím pogratulovat Japonsku. Otrávili nám zápas, byli skvělí. Musí to pro ně být tragédie. Pro můj tým představoval zápas zkoušku charakteru," uznal po vítězství belgický trenér Roberto Martínez.

Jeho tým prohrával o dvě branky, ale pak čtyřiačtyřicetiletý Španěl na lavičce Belgie předvedl parádní tah, když do hry poslal Fellainiho a Chadliho. První dokázal navázat na přesnou hlavičku Vertonghena a rovněž hlavou trefil vyrovnání.

Modří samurajové, jak je Japoncům přezdíváno, i přes ztrátu náskoku nezalezli na vlastní polovinu a věřili, že poprvé v dějinách mohou vybojovat čtvrtfinále. V nastavení Honda nebezpečně pálil z přímého kopu, který belgický brankář Courtois vyrazil na roh.

„Japonci budou litovat posledních dvou minut, kdy vrhli všechno do útoku a defenzívu nechali otevřenou. Ve čtyřiadevadesáté minutě jsou hráči unavení a přemýšlí o nastavení. Z toho plynou chyby," komentoval rozhodující okamžik zápasu Jürgen Klinsmann, bývalý vynikající útočník a trenér.

Po rozehrání rohového kopu totiž Courtois lapil míč, bleskově jej rozehrál do středu pole, kde byl rozběhnutý De Bruyne, který posunul míč na pravou stranu k Meunierovi, jehož přízemní přihrávku skvostně pustil tísněný Lukaku za sebe a Chadli poslal Belgii do čtvrtfinále.

„De Bruyne nebyl v zápase příliš efektivní, ale pokud se vezme v úvahu jeho úloha při vítězné akci, měl klíčovou roli. Jde o okamžik, který může pro Belgii znamenat v dalším turnaji obrovský impuls," prohlásil Rio Ferdinand, bývalý vynikající anglický obránce.

Chadli se trefil v pravý čas

Nacer Chadli si připsal teprve osmou brankou v národním dresu, ovšem první od září 2017, kdy se trefil proti Estonsku. Následně vyšel v deseti zápasech gólově naprázdno...

„Přínos střídajících hráčů byl úžasný. Strhli celý zbytek týmu. Na mých hráčích bylo patrné, že chtějí dohrát zápas v devadesáti minutách. Nepochybovali o sobě, věřili v úspěch," zalykal se štěstím Martínez.

Jeho tým se zapsal do historie jako sedmý, který dokázal na mistrovství světa smazat dvoubrankové manko. Naposledy dokázali stejný obrat fotbalisté Německa na MS 1970, kdy porazili Anglii 3:2, ovšem tehdy obstaral vítěznou trefu Müller až v prodloužení.

Reklama

Související témata: