Hlavní obsah

Po zlatém hattricku berou čeští lékaři na fotbalovém MS stříbro

Praha

„Tak jsme druhý no a co!" burácela kabina českých fotbalistů na mistrovství světa. Do Ruska na světový šampionát se sice tým trenéra Karla Jarolíma neprobojoval, ale přesto si Češi mohli užít fotbalové radosti. Mohou za to čeští lékaři. Ti opět ukázali, že jsou špička nejen v ordinacích, ale i na trávníku. Po třech titulech mistrů světa brali na šampionátu v Praze druhé místo, ve finále podlehli Velké Británii 0:2. „Soupeř byl lepší. Samozřejmě jsme chtěli doma udělat zlatou tečku, ale i druhé místo je úspěch," myslí si útočník Robert Jůzek, hráč pražského Podolí, jinak špičkový ortoped.

Foto: Sport.cz

Čeští lékaři na mistrovství světa dosáhli na druhé místo.

Článek

Češi prošli na šampionátu základní skupinou s třemi výhrami a nedostali přitom ani gól. Vyhráli nad Ruskem (1:0), Argentinou (1:0) a Kazachstánem (2:0), ve čtvrtfinále dali sedm branek Mexiku (7:2) a v semifinále zdolali 1:0 fotbalové Kanárky z Brazílie. Jen bitva o zlato českému týmu nevyšla, nad jeho síly byla Velká Británie.

„V posledních šesti letech jsme na mistrovství světa byli třikrát druzí a třikrát jsme vyhráli. Myslím, že je to nádherná série, zvláště, když se kvalita turnajů stále zlepšuje. Na celý tým jsem pyšný," zdůraznil Jůzek.

Neymara Češi neviděli

Lékařský nároďák přitom nemá moc času na sehrávání. Sejde se tak pětkrát do roka. Nejdříve vyjde v lékařském časopise inzerát a zájemci přijedou na víkendové soustředění. Nic víc. Zápasy na šampionátu se hrají na osmdesát minut a střídá se hokejovým způsobem. „Postupně se střídá méně a méně. Třeba Britové odehráli finále tak ve čtrnácti lidech," říká český útočník.

Jinak funguje všechno jako obyčejně. I lékaři sledují soupeře na videu, mají svého týmového lékaře. Jen filmující hráči prý na šampionátu chyběli. „Nepřišlo mi, že by tady byl nějaký Neymar. Jsem rád, když se hraje tvrdě, ale fair play. Když vidím simulování na MS, tak je mi smutno," hlásí český lékař, který si s kolegy kvůli šampionátu musel vzít v práci dovolenou. A pak během týdne odehrát šest utkání. „Byla to docela fyzická nálož," směje se fotbalista.

Roztržený dres nikdo nechtěl

Na památku bude mít od soupeře dres Velké Británie. „Když mi ale ve čtvrtfinále Mexičan dres roztrhl a já si ho chtěl po utkání vyměnit, tak neměl zájem. I po finále Brit říkal, že kdybych mu chtěl dát ten roztržený, tak že nechce," nabízí úsměvnou příhodu.

I přes finálovou porážku si prý každopádně šampionát užil a váží si úspěchu. „Samozřejmě vás po finále chvíli mrzí, že to nevyšlo. Druhé místo je ale dobré. Angličané si po výhře nad námi užili dvojnásobnou radost, když i v Rusku postoupili do semifinále. Naopak Brazílie byla smutná. Když prohrála s námi, vypadla i na MS."

Jak si vedou Češi na fotbalovém MS lékařů

2013Češi prohráli ve finále na penalty s Německem2. místo
2014Češi prohráli na penalty s Brazílií2. místo
2015Češi vyhráli ve finále nad Maďarskem1. místo
2016Češi vyhráli ve finále nad Švédskem1. místo
2017Češi vyhráli ve finále nad Ukrajinou1. místo
2018Češi prohráli ve finále s Velkou Británií2. místo

Reklama

Související témata: