Hlavní obsah

Hřebíka oslnil Brazilec. Hrál skvělý fotbal, jeho penalty se ověřovaly v pravidlech

Praha

Nejužitečnějším hráčem pražského CEE Cupu 2018 byl vyhlášen Wesley Ribeiro Silva, který třemi góly, včetně jednoho ve finále, pomohl Palmeiras vyhrát pohár. Brazilský útočník mohl díky výjimce nastoupit na turnaji pro kategorii U19, přestože už je o rok starší. Nakonec předváděl natolik parádní výkony, že si vysloužil ocenění, i když jeho věk logicky znamenal v hodnocení výrazný počet mínusových bodů. Diváky CEE Cupu zaujal také specifickým zahráváním penalt.

Penalta Brazilce Wesleyho

 
Článek
Fotogalerie

Wesley udělal velký dojem i na zástupce českého fotbalu. Nejvíce se o něm rozpovídal Jaroslav Hřebík, ředitel akademie Sparty Praha. "Zjistili jsme, že Wesley převyšuje všechny ostatní. To je hráč, který všechny principy fotbalu, které se v současné době musí plnit na základě posledního vývoje, měl v sobě zažité," uvedl 69letý fotbalový odborník pro web ceecup.org.

"V zápase předvedl fantastickou útočnou fázi, rychlost, výběr místa, první dotek, obejití, technickou vybavenost, prostě všechno," pokračoval bývalý ligový trenér. "A nelze podceňovat, že pomáhal celému týmu bránit. Wesleyho způsob obranné fáze byl příkladný," dodal Jaroslav Hřebík pro web turnaje.

Jak (ne)kopat penalty

Wesley během CEE Cupu stihl rozlítit sparťanské fanoušky tím, jak zahrával pokutový kop proti svěřencům Ericha Brabce. "On se zastavil uprostřed rozběhu, ale pak udělal ještě další kroky, než kopl do míče. Kdyby se zastavil až před samotným kopem, pak by to bylo proti pravidlům," dušoval se slovenský rozhodčí Peter Ziemba.

Přítomné fanoušky Sparty totiž naštval nejen tím, že proti pražskému týmu odpískal dva pokutové kopy, ale navíc nechal Wesleyho, aby se při rozběhu zastavil. Wesley už podobným způsobem kopal penaltu proti Sarajevu, načež i v tomto duelu mu gól byl uznán.

A po nahlédnutí do pravidel, konkrétně do pravidla 14 o pokutovém kopu, je třeba podotknout, že pravdu měl slovenský arbitr.

Porušením pravidla hodným napomenutí je, když "po dokončení rozběhu k provedení kopu hráč použil fintu k oklamání brankáře," píše se v aktuálně platných pravidlech spadajících pod FIFA, přičemž zároveň je zde zdůrazněno, že "finta během rozběhu je povolena". Wesley tak provedl vše správně.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 AS Řím - Leverkusen 0 : 1 40. min Živě
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.