Hlavní obsah

Česko - Slovensko 2:1Zlato je doma! Češi zvládli i finále a vládnou světu. Trenér skončil v nemocnici

Praha
Aktualizováno

Zlato je doma. Čeští reprezentanti ve finále mistrovství světa v malém fotbalu hráčů do 21 let vyhráli v neděli večer nad Slovenskem 2:1. Stejným výsledkem přemohli o pár hodin dříve svěřenci kouče Zdeňka Parůžka také Itálii. Češi tak mají kompletní zlatou medailovou sbírku. V malém fotbale totiž ovládli dříve MS i EURO v seniorské kategorii a jednadvacítka vyhrála i EURO.

Foto: Petr Hrnčíř

Radost český fotbalistů z gólu.

Článek

Češi sbírali na šampionátu ve vyřazovacích bojích výhry o gól, nebo dokonce až po následných rozstřelech. Ve čtvrtfinále zdolali 3:2 na penalty Maďarsko, následně o gól porazili Itálii a zlatý sen se proměnil v realitu v neděli večer po dramatické bitvě se Slovenskem (2:1). O góly českého výběru se ve finále postarali Dominik Fejl a Daniel Kasal.

„Je to nejvíc, s ničím to nejde srovnat. Krásný zážitek, který všichni prožíváme, něco neuvěřitelného. Všichni jsme chtěli zlato a je to tady. Za ten týden jsme udělali kus práce, proto máme zlato," radoval se blanenský forvard Adam Širůček.

Společně s dalšími pěti hráči přidal k evropskému titulu z roku 2016 světové zlato. „Rozhodla naše parta, rodina, srdce, láska jednoho k druhému. Proto to dopadlo se zlatým vrcholem a je to super. Na oslavu se ani raději neptejte, bude to velké," přidal se český brankář Václav Šlégr, další evropský i světový šampión do 21 let.

Trenér musel do nemocnice

Mostecký gólman se po právu stal nejlepším brankářem turnaje. Především při závěrečném tlaku Slovenska několikrát podržel český výběr. „Od toho jsem v bráně, musím chytat. Jsem rád, že to vyšlo, cítil jsem se celý zápas super," radoval se Šlégr. „Finále bylo hrozně těžké, Slováci druhý poločas hráli pořád s brankářem, museli jsme stále bránit, ale super jsme to zvládli. Makali jsme jako tým jeden za druhého a užíváme si zlatý konec," prohlásil český gólman.

Hodně bolestivou vítěznou radost prožil český trenér Zdeněk Parůžek, který si z valné hromady po závěrečném hvizdu odnesl vykloubené rameno a místo dekorování zlatou medailí putoval do nemocnice. Brzy se však připojil zpátky k týmu. „Cítil jsem spíš lítost, že si nemůžu v tu chvíli užít oslavy s klukama. Věděl jsem, že jsme mistři světa, byl jsem za to hrozně rád, ušly mi však bezprostřední oslavy hned po vítězství, radovat jsem se stihl asi dvě vteřiny," sdělil už s úsměvem po návratu z nemocnice.

Finále
Slovensko – Česká republika 1:2 (0:1)
Branky: 32. Mikluš – 13. Kasal, 26. Fejl. ŽK: Kasal, Moučka – Řepa.
Sestava ČR: Václav Šlégr (Michal Šmerda) - Tomáš Mařík, Stanislav Rosendorf, Dominik Šmerda, Daniel Kasal, Adam Širůček - Břetislav Tvrzník, Petr Hulinský, Dominik Fejl, Tomáš Jelínek, Dominik Moučka – Lukáš Haspra, František Liška, David Lošťák.
Zápas o 3. místo:
Kolumbie - Itálie 6:0
Semifinále mistrovství světa
Kolumbie – Slovensko 0:3
Česká republika – Itálie 2:1
Čtvrtfinálové duely
Rusko - Kolumbie 2:4
Maďarsko - Česká republika 2:3 po penaltách
Slovensko - Velká Británie 6:4
Itálie - Senegal 1:0

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 6. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 5. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 7. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice