Hlavní obsah

Synecký odmítl, že by Peltovi vyzradil odposlech na Strahově. Bývalý šéf u soudu využil práva nevypovídat

Praha

„Nikomu jsem žádné informace o nahrávacím zařízení nesdělil,“ rozhodně odmítl bývalý bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký, že by svému tehdejšímu šéfovi Miroslavu Peltovi prozradil, že má v strahovském sídle nainstalovaný policejní odposlech. Učinil tak před pražským městským soudem, který začal ve středu projednávat jeho obžalobu. Synecký podle ní ohrozil utajované informace, za což by mu v případě odsouzení hrozil trest až osmi let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký

Článek

Pravda je, že Synecký mobilní odposlouchávací zařízení v podobě plastové karty do Peltovy kanceláře na žádost policie donesl.

„V deskách se spisy připravenými k Peltově podpisu," vypověděl kriminalista z Národní centrály proti organizovanému zločinu Kamil Javůrek.

Na začátku kauza Mašínová

Kalkul byl celkem prostý... Počítalo se totiž s tím, že časově zaneprázdněný šéf fotbalu se dostane k parafování dokumentů až za několik dnů a mezitím proběhne jeho schůzka s místopředsedou asociace Romanem Berbrem. Právě o ni měli kriminalisté eminentní zájem, neboť předpokládali, že oba činovníci budou mluvit o soudkyni Sylvě Mašínové. Ta totiž rozhodovala civilní spor mezi Berbrem a bývalým rozhodčím Tomášem Kovaříkem. Odposlech schůzky Pelty s Berbrem měl detektivům objasnit, zda Pelta Mašínovou v této kauze neovlivňuje.

Soudkyně Mašínová byla už v květnu potrestána Nejvyšším správním soudem snížením platu na rok o třicet procent, neboť podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Mašína rozhodla zmiňovaný spor Berbra s Kovaříkem zaujatě. Z případu se nevyloučila, i když měla dříve důvěrný vztah s Peltou.

Až nahrávky z bytu Kratochvílové

Podle detektiva Javůrka mu poslal Synecký po nějaké době textovou zprávu: „Povedlo se." Když si však kriminalisté přehráli odposlouchávací zařízení, které jim předal zpátky, žádné nové informace se nedozvěděli.

„Domnívali jsme se, že se někde stala chyba. Ti dva spolu hovořili obecně, přišlo mně, že až uměle. Pan Pelta je neskutečně živý člověk a na nahrávce hovořil jinak," vypovídal u soudu detektiv.

Martin Synecký, který před příchodem na Strahov pracoval na policejním prezidiu a detektivům podepsal dokument o zachování mlčenlivosti, podle výpovědi detektivů obstaral nejdřív plány sídla fotbalové asociace s umístěním kamer, poté do Peltovy kanceláře nainstaloval mobilní odposlouchávací zařízení. Spolupráci s Národní centrálou proti organizovanému zločinu ovšem ukončil loni v lednu. Uvedl, že se mu donesly řeči, že pracuje pro policii proti Peltovi, takže dospěl k závěru, že informace unikají od kriminalistů.

Ti se k celému případu vrátili poté, co začali řešit kauzu tzv. státních sportovních dotací, v níž mezi obviněnými figuruje rovněž Miroslav Pelta.

V odposleších pořízených v pronajatém bytě jeho přítelkyně, bývalé náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové, totiž prohlásil, že po něm jde policie a že mu jeho bezpečnostní manažer řekl o odposlouchávacím zařízení umístěném v strahovské kanceláři.

I detektivové ovšem u soudu potvrdili, že jméno Synecký nevyslovil.

Pelta nevypovídal, bude mluvit Berbr?

Pelta ho nevyslovil ani při středečním projednávání případu. „Využiji práva nevypovídat, protože tento případ nepřímo souvisí s vyšetřováním vůči mé osobě v kauze tzv. sportovních dotací," uvedl v soudní síni. Před vstupem do ní se však nechal slyšet, že pokud instalovala zařízení v jeho kanceláři soukromá osoba, šlo podle jeho informací o odposlech nelegální.

„V obžalobě se nachází poměrně dost věcí, které se nezakládají na pravdě. Kriminalisté jsou přesvědčeni, že jsem čin spáchal, a tomu podřizují svou výpověď," řekl před soudem Martin Synecký s tím, že kartu s odposlouchávacím zařízením objevili Pelta s Berbrem.

Projednávání obžaloby bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR Martina Syneckého bude pokračovat ve čtvrtek, kdy před Městským soudem v Praze bude jako svědek vypovídat i místopředseda asociace Roman Berbr.

Reklama