Hlavní obsah

FIFA chce omezit počet hostování mezi kluby, přísnější bude i na agenty

Světová fotbalová federace FIFA chce od sezony 2020/21 omezit počet hráčů, které mohou kluby poslat na hostování. Podle britských médií navrhovanou změnu pravidel podpořilo nejen vedení FIFA, ale také zástupci národních svazů, soutěží, klubů i hráčů.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Hvězdný střelec PSG Kylian Mbappe zakončuje jednu z akcí v utkání francouzské ligy s Monakem.

Článek

Současný systém klubům umožňuje hromadit mladé hráče, posílat je formou hostování sbírat zkušenosti do dalších týmů a poté je výhodně prodat. Podle deníku The Times už FIFA změnu pravidel schválila s tím, že o počtu možných hostování z jednoho klubu se bude teprve rozhodovat.

Mělo by jít o číslo mezi šest a osmi fotbalisty s tím, že dva kluby budou moci v průběhu jedné sezony mezi sebou uzavřít pouze dvě hostování. FIFA změnu pravidel zdůvodnila i tím, že nejmenovaný celek v letech 2011 až 2017 poslal na hostování 146 hráčů.

Podle FIFA by mělo hostování sloužit především k vývoji mladých fotbalistů a ne ke komerčním účelům. Federace má také v úmyslu zpřísnit pravidla pro hráčské agenty, kterým chce omezit podíl z přestupových částek a také omezit možnost zastupovat při jednání víc stran.

Reklama