Hlavní obsah

Nejvíce fanoušků chodí na bundesligu, z klubů vede Dortmund

Fotbalová observatoř fungující v rámci CIES (Mezinárodního centra sportovních studií) přišla s výsledky průzkumu návštěvnosti jednotlivých klubů a lig. Nejvíce diváků v letech 2013 až 2018 chodilo na zápasy Borussie Dortmund, německá bundesliga je také nejnavštěvovanější domácí soutěží.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalisté Borussie Dortmund hrají pravidelně před nejpočetnější diváckou kulisou na světě.

Článek

Výhodou Borussie je bezpochyby vysoká kapacita jejího Vestfálského stadionu. Průměrná návštěvnost 80 230 diváků pak značí, že žlutočerní mívají na domácí utkání prakticky neustále vyprodáno.

Druhým nejnavštěvovanějším klubem je Manchester United, který s průměrnou návštěvností 75 218 taktéž opakovaně naplňuje kapacitu svého Old Trafford.

Foto: Sport.cz

Deset nejnavštěvovanějších fotbalových klubů na světě.

Naopak při utkáních Barcelony často zůstává na statisícovém Camp Nou spousta míst neobsazena, i tak se katalánský gigant dostal na průměr 74 876, což jej řadí na celkové třetí místo.

Nejnavštěvovanějším mimoevropským mužstvem a desátým celkově je Atlanta United, tento klub však funguje teprve něco málo přes rok a ve své první sezoně v americké MLS hned získal titul. Na zápasy v Atlantě chodí průměrně 51 547 lidí.

Foto: Sport.cz

Nejvíce diváků chodí na ligový fotbal v Německu.

Nejvyšší průměr diváků na zápas má německá Bundesliga, na jejíž klání chodí průměrně 43 302 lidí, což je obrovský rozdíl oproti druhé Premier League s 36 675 a třetí La Lize s 27 381. Leckoho možná překvapí, že na čtvrtém místě a prvním mezi mimoevropskými soutěžemi je mexická Liga MX.

V Česku chodí na ligový duel v průměru 5 064 návštěvníků, z 51 sledovaných soutěží se tak Fortuna:liga umístila na 36. příčce. Oproti předcházející pětiletce jí však stoupla návštěvnost o 11 %. Největší podíl na celkové návštěvnosti ve své soutěži má Celtic Glasgow, jehož zápasy vidí naživo 36,5 % všech návštěvníků ligového kola ve Skotsku.

Podrobnější statistiky najdete na stránkách CIES.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza.

Reklama