Hlavní obsah

Maďarský sport uchvátil Brazilce, teď se prosazuje i v Česku

Praha

Možná jste již postřehli videa známých fotbalistů, jak rekreačně provozují sport vypadající jako něco mezi nohejbalem a stolním tenisem. Pokud jste to dosud nevěděli, tomuto sportu se říká teqball, před pěti lety jej vymysleli Maďaři a letos se dočkal svého oficiálního příchodu i do Česka.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Argentiny využili teqballový stůl v rámci tréninků během letošní Copy Amériky. Na snímku vlevo Juan Foyth, vpravo Milton Casco.

Článek

Počátkem roku vznikla Česká asociace teqballu (CATEQ), která se stala členem mezinárodní federace FITEQ. Na svém webu nyní registruje prvních deset hráčů.

„Během naší existence jsme zorganizovali dva turnaje a další jsou v plánu v příštích měsících. Také se již začínáme připravovat na zakládání a podporu teqballových klubů a dlouhodobou soutěž v ČR," prozrazuje smělé cíle Vlastimil Báča, prezident české asociace.

Teqball si podle očekávání získává popularitu zejména u fotbalistů. O velkou popularizaci tohoto sportu se postarali zejména Brazilci, kteří využili teqballový stůl v rámci tréninků mezi zápasy loňského mistrovství světa v Rusku.

K českým profesionálním fotbalistům, kteří propagují teqball ve své zemi, patří například Jan Mejdr, hráč druholigového Sokolova a youtuber. „Odkoukal jsem to ze sociálních sítí samozřejmě. Neymar, Ronaldinho a Marcelo a spousta dalších dávali příspěvky s tím stejným stolem," přiznává 24letý obránce, který v nově vzniklém sportu vidí velmi vhodný způsob zpestření tréninků.

„Je to výborná, a hlavně zábavná technická hra. Tenhle stůl by měl mít každý klub, protože se u toho nejen dobře rozcvičíte, ale zlepšíte tím hlavně první dotek," pochvaluje si Mejdr.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice