Hlavní obsah

FIFA rozšířila ženské mistrovství světa z 24 na 32 týmů

Mistrovství světa fotbalistek bude od roku 2023 hrát 32 týmů místo dosavadních 24. O rozšíření šampionátu dnes při mimořádném hlasování na dálku jednohlasně rozhodl výkonný výbor světové fotbalové federace FIFA.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ženský fotbal si získává na stále větší popularitě

Článek

Federace, která už předloni rozšířila mužský šampionát z 32 na 48 týmů, původně měla o navýšení počtu účastníků rozhodovat až na zasedání koncem října. Protože však uzávěrka kandidatur je už 4. října, rozhodla se FIFA celý proces uspíšit.

"Obrovský úspěch letošního mistrovství ve Francii byl jasným důkazem, že je pravý čas využít momentálního nadšení a posunout ženský fotbal o kus dál," uvedl na webu federace šéf FIFA Gianni Infantino, jenž už dříve uvedl, že s rozšířením by mělo dojít i na zdvojnásobení finančních odměn na 1,7 miliardy korun.

Větší podpora reprezentacím

"Rozšíření navíc neznamená jen osm nových týmů na šampionátu, ale také to, že řada svazů začne víc podporovat ženské reprezentace, protože budou mít šanci na turnaj postoupit," přidal Infantino.

"Mistrovství světa je sice jen jednou za čtyři roky, ale je nejlepší nástroj, jak ještě víc zprofesionalizovat ženský fotbal," dodal.

O šampionát v roce 2023, který se po rozšíření bude hrát v osmi skupinách po čtyřech, už projevily zájem fotbalové svazy z Argentiny, Brazílie, Austrálie, Kolumbie, Japonska, Nového Zélandu, Jihoafrické republiky a Koreje. Všechny ale dosud připravovaly kandidatury pro mistrovství s 24 účastníky.

Reklama