Hlavní obsah

Vyhrál v loterii a koupil klub, teď chce v poháru vyzvat slavné soupeře

Mansfield Woodhouse

Ve Velké Británii se rozjíždí 139. ročník FA Cupu, nejstarší národní fotbalové soutěže na světě. O víkendu jsou na programu předkola, do nichž se chystá také Sherwood Colliery. Mužstvo z 10. nejvyšší soutěže v Anglii se před 11 lety dočkalo obnovení existence a nyní jeho finanční stabilitu zajišťuje majitel Gareth Bull, jenž získal závratný kapitál výhrou v loterii.

Foto: Sport.cz

Sportovní areál v Mansfield Woodhouse je sídlem klubu Sherwood Colliery.

Článek

Celkem pět soupeřů je potřeba zdolat, aby se parta poloprofesionálů kvalifikovala do hlavní fáze FA Cupu. Tím prvním je Loughborough Dynamo, na jehož hřišti začne pro Sherwood Colliery pohárová cesta.

Prémie za postup od Fotbalové asociace činí téměř tři tisíce liber (zhruba 85 tisíc korun), což by podle vyjádření šéfa klubu pokrylo rozpočet na polovinu sezony.

Bull vyhrál v roce 2012 v loterii EuroMillions 40,6 milionu liber, tedy odhadem 1,1 miliardy korun. O dva roky později koupil svůj oblíbený celek sídlící v Mansfield Woodhouse, S jeho příchodem se podle BBC zvedla návštěvnost ze 40 diváků na zápas téměř na dvojnásobek.

Foto: Sport.cz

V dresu Manchesteru United v květnovém přátelském klání proti Sherwoodu Colliery vyběhl na hřiště například Wes Brown, který s Rudými Ďábly pětkrát vyhrál Premier League a dvakrát Ligu mistrů.

„Chtěl bych Sherwood Colliery dostat co nejdál," ubezpečuje stávající vlastník v rozhovoru pro BBC. Přestože Bull disponuje jměním, s nímž by mohl koupit plně profesionální kluby, drží se zatím při zemi a se svým týmem pokračuje v poloprofesionálním režimu. Podle všeho se nechystá vyšponovat úroveň celku uměle, ale postupnými kroky.

„Některé kluby na naší úrovni rychle utrácejí peníze, ale to není náš případ, přestože to od nás každý čeká," dodává Bull.

Kvůli pohárovému klání vynechá někdejší stavební dělník sobotní souboj Manchesteru United proti Crystal Palace, přestože si po výhře v loterii dopřává vlastního VIP boxu na Old Trafford.

Bull také využívá spolupráce s manchesterským gigantem pro svůj skromný klub. Kluci ze žákovských týmů Sherwoodu Colliery se představili na domácích zápasech Rudých ďáblů jako podavači míčů a doprovod hráčů při nástupu na hřiště. K desátému výročí obnovení týmu z hrabství Nottinghamshire se konalo přátelské utkání právě s Manchesterem United.

Reklama