Hlavní obsah

Zemřel trenérský rekordman Gutendorf, jenž vedl přes 50 týmů

Berlín

Fotbalový svět přišel o trenérského světoběžníka Rudiho Gutendorfa, který vedl neuvěřitelných 55 týmů na pěti kontinentech. Rodák z německého Koblenzu se dožil 93 let. Proslavila ho exotická angažmá a neutuchající láska k fotbalu i objevování nových destinací, díky čemuž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Profimedia.cz

Rudi Gutendorf, trenérská legenda, která koučovala 55 týmů zemřela ve věku 93 let.

Článek

Gutendorfa proslavily i výrazné brýle a široký úsměv. S aktivním fotbalem skončil už v 27 letech, pak se dal na trénování. Během kariéry trvající přes půl století působil v 32 zemích, u osmnácti reprezentačních týmů a k tomu trénoval dva olympijské výběry. U všech ale vydržel vždy jen krátce a jeho role nebyla jen fotbalová, ale často i diplomatická.

Začal ve Švýcarsku, po Curychu působil v Lucernu, pak vyrazil do Tuniska. Na chvíli se vrátil do rodného Německa, než zkusil další kluby. Reprezentace měnil skoro po měsících: Chile, Bolívie, Venezuela, Trinidad a Tobago, Grenada, Antigua a Barbuda, Botswana, Austrálie, Nová Kaledonie, Fidži, Nepál, Tonga, Tanzanie, Ghana, Mauricius, Zimbabwe, Rwanda, Samoa a olympijské výběry Číny a Íránu.

Gutendorf zemřel v pátek ve spánku obklopen rodinou.

Reklama