Hlavní obsah

Strategická komise UEFA je proti vítězům pohárů v Lize mistrů

NYON

Strategická komise UEFA se postavila proti plánu předsedy Evropské fotbalové unie Michela Platiniho rozšířit Ligu mistrů o vítěze národních pohárů. Podle informací agentury Reuters však podpořila návrh na rozšíření prestižní soutěže o více klubů z menších zemí.

Článek

Strategickou komisi tvoří čtyři viceprezidenti UEFA a zástupci klubů, soutěží i hráčů. O Platiniho návrzích v pondělí jednali tři hodiny ve švýcarském Nyonu. Všichni funkcionáři odmítli výsledky komentovat, podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters však komise doporučí výkonnému výboru UEFA rozšířit Ligu mistrů o kluby z menších zemí. "Udělali jsme velký pokrok a výsledek jednání bude znám po zasedání výkonného výboru 30. listopadu," prohlásil generální sekretář David Taylor.

Platini chtěl původně v Lize mistrů omezit počet klubů ze silných evropských lig ve prospěch menších zemí. Když se jeho návrh setkal s odporem předních klubů, navrhnul dvoufázovou kvalifikaci do miliónové soutěže. V první by hrálo 16 vítězů národních pohárů o čtyři místa v Lize mistrů, ve druhé by 40 ligových šampionů usilovalo o šest míst.

Reklama

Související témata: