Hlavní obsah

Fotbalový rozhodčí Merk protestuje proti věkovým limitům

BERLÍN

Fotbalový rozhodčí Markus Merk o víkendu odpískal padesátý a poslední zápas své mezinárodní kariéry, ale vůbec se mu to nelíbí. Pětačtyřicetiletého německého sudího věkový limit federace FIFA donutí na konci letošního roku ukončit mezinárodní kariéru, což v pondělí v rozhovoru pro magazín Kicker označil za diskriminaci.

Článek

"Současné fyzické testy bych zvládl udělat hned dva za sebou, takovou mám pořád fyzičku," prohlásil Merk, jenž nevidí jediný důvod, proč by po 45. narozeninách najednou neměl stačit na špičkový fotbal. "Pevná hranice je paradoxní a podle mého diskriminační," uvedl.

Vyslovil domněnku, že sudí získávají zkušenosti jen zvolna a obtížně, takže když fyzicky stačí, jsou nejlepší právě na konci kariéry. FIFA jej hned dvakrát vyhlásila nejlepším světovým rozhodčím, avšak podle všeho neuvažuje, že by mu teď udělila výjimku.

To chce Merk změnit a volá po tom, aby rozhodčím nad věkovou hranicí stačilo splnit pečlivější a častější testy fyzické připravenosti. Vystudovaný zubař dokonce kvůli fotbalu před dvěma lety prodal svou ordinaci a místo toho začal přednášet o taktikách motivace.

S fotbalem však zatím skončí jen na mezinárodní úrovni, německou bundesligu smí pískat až do konce sezony 2008/09. "Požadavky na rozhodčího by neměly být vymezeny věkem, ale výkonností," řekl Merk.

Reklama