Hlavní obsah

Kauza sportovních dotací jde k soudu, obžalobě čelí pět lidí včetně Pelty

Praha

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze rozdělování sportovních dotací. Informaci v pondělí přinesla Česká televize, ČTK ji potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Podle ní míří obžaloba na pět lidí a dvě právnické osoby. Z dřívějších zpráv vyplývá, že mezi obžalovanými je bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta i obě zmíněné organizace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta a Miroslav Jansta.

Článek

Vedle Pelty s Janstou se stíhání týká bývalé náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové, někdejšího ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče.

Obvinění podle kriminalistů nezákonně ovlivňovali rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací, a dopustili se tak zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni stíhaní vinu odmítají. Proti obvinění si podali stížnosti, které však nejvyšší státní zastupitelství zamítlo jako nedůvodné.

Pelta i Kratochvílová, kteří se podle vyšetřovatelů domlouvali na směřování dotací nezávisle na jednání příslušné expertní komise, skončili po svém zatčení v květnu 2017 ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co muž rezignoval na svou funkci šéfa FAČR. Kriminalisté se domnívají, že si šéf českého fotbalu zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Kratochvílová strávila ve vazbě téměř čtvrt roku. V týdnu, kdy byla propuštěna, přibyli na seznam obviněných Jansta, Boháč a ČUS.

Kvůli kauze rezignovala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Fiorentina - Plzeň 1 : 0 103. min Živě
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen hrají
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen