Hlavní obsah

UEFA pomůže ligám s odkládáním zápasů kvůli koronaviru

Evropská fotbalová unie UEFA sestavila pracovní skupinu, která bude pomáhat evropským soutěžím s možným odkládáním zápasů kvůli nákaze koronavirem a hledáním náhradních termínů v nabitém programu. Přesouvání utkání bude náročné, protože v březnu se uskuteční například další kola vyřazovací fáze Ligy mistrů i Evropské ligy nebo reprezentační zápasy včetně baráže o postup na letní mistrovství Evropy.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Fotbalové utkání - ilustrační foto.

Článek

"Jednali jsme se zástupci evropských lig a vytvořili koordinační skupinu, která se bude zabývat současnou situací a hledat nejlepší možná řešení," řekl generální sekretář UEFA Theodore Theodoridis na kongresu Evropské fotbalové unie v Amsterdamu.

Koronavirus prý zatím konání Eura, kam se kvalifikovala i česká reprezentace, neohrožuje. UEFA se ale momentálně soustředí především na řádné odehrání baráže o zbývající volná místa na šampionátu, který se bude v létě premiérově konat ve dvanácti zemích.

"Urgentní záležitosti nás čekají v následujících týdnech. Nechceme zacházet do detailů, ale máme plány pro všechno," prohlásil Theodoridis. "Jsme v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací a jednotlivými vládami, nechceme ale reagovat nějak přehnaně," dodal.

Kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru byla zrušena řada velkých sportovních akcí. V Itálii, která je na tom z evropských zemí nejhůř, bylo mimo jiné odloženo šest zápasů fotbalové Serie A včetně šlágru mezi Juventusem Turín a Interem Milán.

Ve Švýcarsku byl o uplynulém víkendu odložen kompletní program první a druhé ligy a v březnu už se obě soutěže i vzhledem k reprezentační pauze nerozběhnou, protože kluby odmítly možnost sehrát zápasy bez diváků. "Kvůli koronaviru jsme v situaci, která u části z nás může otřást profesionálním fotbalem až do jeho základů," prohlásil šéf švýcarské asociace Dominique Blanc.

"Každý organizátor musí prostudovat všechny dostupné informace a učinit rozhodnutí. Je důležité spolupracovat s autoritami, ale také nepanikařit," upozornil prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino.

Reklama

Související témata: