Hlavní obsah

FIFA potvrdila, že asociace budou moci změnit přestupní období

Praha

Světová federace FIFA potvrdila, že jednotlivé národní asociace budou moci kvůli pandemii nového koronaviru posunout letní přestupní období. Fotbalová asociace ČR tak plánuje učinit po dohodě s Ligovou fotbalovou asociací, která řídí profesionální soutěže. První a druhá liga jako jediné v Česku ještě nebyly předčasně ukončeny.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

IFA potvrdila, že národní asociace budou moci kvůli pandemii posunout přestupní období

Článek

FIFA už dříve informovala, že umožní posunutí přestupových oken. Drtivá většina profesionálních soutěží po celém světě je totiž kvůli nemoci covid-19 přerušena a případné dohrávky aktuální sezony by se protáhly až do července, kdy by už běželo letní přestupní období. V Česku by za normálních okolností začalo 1. července.

FIFA potvrdila, že posun startu letního okna bude výhradně na jednotlivých asociacích. "Ty mohou změnit začátek a konec přestupního období do dne začátku předmětného přestupního období. FAČR hodlá toho práva využít ve spolupráci a na základě rozhodnutí LFA ohledně aktuálního soutěžního ročníku," uvedla v tiskové zprávě FAČR.

Podle manuálu FIFA, z kterého asociace citovala, není možné, aby přestupové okno pro další sezonu zasahovalo do ještě probíhajícího předchozího ročníku. Za běžných okolností musí jednotlivé asociace zadat termín do systému nejpozději 12 měsíců předem, kvůli koronavirové krizi však FIFA udělila výjimku.

Změna kontraktů do nového konce sezony

FIFA v manuálu také nastínila, jak v případě prodloužení sezony postupovat v otázce končících a nových smluv. Kontrakty, které vyprší k datu původního konce ročníku, tedy k 30. červnu, se mají prodloužit do nového konce sezony.

Naopak pokud má smlouva vstoupit v platnost k původnímu startu nového ročníku, posune se až k novému začátku další sezony. V případě, že by se jednotlivé soutěže či přestupová období překrývaly, měl by mít přednost původní klub, aby sezonu dohrál se stávající sestavou.

Unie evropských fotbalových asociací UEFA už v úterý upozornila, že neexistuje způsob, jak plošně prodloužit trvání profesionálních smluv. Vždy se na tom budou muset dohodnout klub s hráčem.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen