Hlavní obsah

Euforie Rakušanů po prohře Brücknerova týmu v Litvě zhořkla

MOSKVA

Překvapivě dobré výkony i výsledky rakouského týmu pod vedením Karla Brücknera uťali Litevci. Rakušany nepustili k soustavnějšímu tlaku a naopak sami dokázali dvakrát skórovat. Díky dvěma brankám kanonýra Danilevičiuse tak vedou s šesti body tabulku skupiny.

Článek

Brückner v Litvě rozestavením rozhodně nepřekvapil. Opět vsadil na osamocený hrot, na něm ale scházela jedna z hlavním postav úvodní výhry proti Francii: urostlý Marc Janko totiž nedokázal vyléčit zhmožděný sval. Český kouč si proto do svého systému našel náhradu v 202 centimetrů vysokém Stefanu Maierhoferovi z Rapidu.

Překvapili i litevští fanoušci, kteří navzdory tamější nevelké popularitě fotbalu zcela zaplnili zrekonstruovaný stadiónek v městě Marijampole. Čtyřem a půl tisícům párů očí se nabízela od začátku překvapivá podívaná. Favorizovaní Rakušané totiž byli směrem dopředu nevýrazní a nový hrot Maierhofer dvojnásob, zato domácí jim několikrát nepříjemně zatopili. Brückner se po půlhodině hry vydával stále častěji k postranní čáře a velmi důrazně usměrňoval své svěřence.

K lepšímu výkonu je Brückner ale nepřivedl ani o přestávce a osm minut po ní se mohl jen dívat, jak Danilevičiusův přímý kop z 30 metrů před brankářem Manningerem ještě kdosi tečoval a dal Litevcům vedení.

Netrvalo dlouho a litevský útočník Livorna se trefil i podruhé a navíc mnohem efektněji. Po rychlé kombinaci na pravé straně přilétl na malé vápno Rakušanů přesný centr, který Danilevičius patičkou usměrnil do sítě. Rakušané se poté sice trochu zvedli a až do závěru zápasu měli více ze hry, do větších šancí se ale nedostali a z Litvy se vracejí s prázdnou.

Anglie se pomstila Chorvatsku

Dokonalá odveta za vyřazení z kvalifikace o mistrovství Evropy se dnes povedla fotbalistům Anglie, kteří reprezentanty Chorvatska rozstříleli na jejich hřišti 4:1. Hrdinou Angličanů je teprve devatenáctiletý útočník Arsenalu Theo Walcott, který ve svém čtvrtém startu za národní tým nejprve zaznamenal svou vůbec první trefu v anglických barvách a po změně stran přidal další dvě.

Chorvaté poprvé Walcotta neuhlídali v 26. minutě, kdy se mladý Angličan prosadil po dorážce. Po změně stran pak za tvrdý zákrok na Joea Colea viděl červenou kartu domácí stoper Robert Kovač a Angličané přesilovou hru s přehledem využili.

Krátce nato zvýšil opět Walcott po parádní křížné střele a za chvíli přidal třetí branku Wayne Rooney. Pro útočníka Manchesteru to byla teprve šestá reprezentační branka za poslední tři roky. Po spolupráci obou střelců pak osm minut před koncem Walcott završil svůj hattrick.

Prohru s Rakouskem dnes napravili fotbalisté Francie, když doma porazili Srbsko 2:1. Střelecky se probudil kapitán Thierry Henry, druhou branku přidal střídající Nicolas Anelka. Za hosty snižoval stoper Branko Ivanovič.

Polsko vstřelilo San Marinu jen dvě branky

Fotbalisté Polska v dnešním kvalifikačním utkání o mistrovství světa podle předpokladů vyhráli v San Marinu. Outsiderovi skupiny 3, ve které je i česká reprezentace, však nastříleli jen dvě branky v podání Ebiho Smolarka a Roberta Lewandowského. Na svém kontě tak mají čtyři body a skupinu vedou.

Slovenští fotbalisté v "české" skupině prohráli ve Slovinsku

Slovenští fotbalisté nenavázali na domácí výhru nad Severním Irskem a ve svém druhém vystoupení v kvalifikaci mistrovství světa dnes prohráli 1:2 ve Slovinsku. Obě branky domácích obstaral kanonýr Kolína nad Rýnem Milivoje Novakovič. Za hosty snížil Jakubko.

Novakovič při svém první brance využil zaváhání slovenského stopera Škrtela, kterému se míč zamotal mezi nohama, dostal se k domácímu útočníkovi a ten již věděl, jak s ním naložit. Slovensko si pak vytvořilo herní převahu, ovšem branka Martina Petráše nebyla kvůli předchozímu faulu uznaná.

Slovenští hráči se tlačili za vyrovnáním, ale čtvrt hodiny před koncem jim mohlo být ještě hůře, jenže Novakovič svůj samostatný nájezd nevyužil. Vše však napravil v 81. minutě, kdy si poradil s Pekaríkem i Škrtelem a přesně zakončil. Vzápětí sice vykřesal naději střídající Martin Jakubko, který po přihrávce Marka Hamšíka snížil, ale srovnání se již Slováci nedočkali.

Bod pro Němce zachránil Klose hattrickem

Útočník Miroslav Klose opět dokázal svou důležitost pro německou fotbalovou reprezentaci, když třemi brankami zajistil alespoň bod za remízu 3:3 na hřišti Finska. Domácí sice ve své kvalifikační premiéře třikrát vedli, ale nakonec se museli spokojit jen s bodem. Klose se rovněž postaral o první hattrick této kvalifikace.

Již v první půli dokázal útočník Bayernu Mnichov dvakrát odpovědět na vedoucí branky Finů v podání Jonatana Johanssona a Mika Väyrynena. Po změně stran pak vrátil Seveřanům vedení střídající Daniel Sjölund a již se zdálo, že Němci další odpověď nenajdou. Sedm minut před koncem však znovu zaúřadoval Klose a zařídil remizu, která udržela Němce v čele skupiny 4.

Rusové zahájili kvalifikační boje výhrou nad Walesem 

Vydřenou výhrou 2:1 nad Walesem ve středu vstoupili do kvalifikace mistrovství světa 2010 fotbalisté Ruska. Zisk prvních tří bodů do tabulky skupiny 4 jim zařídil až devět minut před koncem střídající útočník Pavel Pogrebňak.

Wales měl skvělou šanci dostat se do vedení již po 17 minutách hry, ovšem devatenáctiletá hvězda Bale neproměnil penaltu, kterou sám vybojoval. Naopak o pět minut později ukázal Baleovi, jak se proměňuje pokutový kop, jeho nový spoluhráč z anglického Tottenhamu Pavljučenko: potrestal zákrok na Zyrjanova a poslal Rusy do vedení.

Po změně stran však Bale své zaváhání napravil. Na levé straně si poradil se dvěma obránci a parádním centrem našel Ledleyho, který neměl problém trefil zblízka prázdnou branku. Radost Velšanů však trvala jen do 81. minuty, kdy střídající Pogrebňak utekl obráncům, obešel i brankáře a zajistil Rusku těsnou výhru.

Dánové dvěma brankami v závěru porazili Portugalsko

Nevídaný obrat předvedli fotbalisté Dánska, když na hřišti Portugalska ještě v poslední minutě prohrávali, ale nakonec slavili vítězství 3:2. V první minutě nastavení nejprve srovnal záložník Juventusu Christian Poulsen a jen o chvilku později zajistil hostům zisk tří bodů Daniel Jensen z německých Brém.

Portugalci se přitom byli blízko své druhé výhře, když čtyři minuty před koncem zúročil pokutový kop tvůrce hry londýnské Chelsea Deco. Jenže Dánové se nevzdali a ze hřiště favorita skupiny překvapivě odvezli všechny body.

Výborný vstup do utkání zajistil fotbalistům Španělska výhru 4:0 nad Arménií. O výsledku bylo rozhodnuto již po 16 minutách, kdy David Villa zvyšoval na 2:0. Po změně stran si připsal ještě jednu branku a zaznamenal tak již svou osmou trefu během posledních osmi reprezentačních zápasů.

Trenér Španělů Vicente del Bosque před zápasem kritizoval krajní obránce za malou podporu ofenzivy a levý bek Joan Capdevila mu dal pádnou odpověď, když již po sedmi minutách poslal domácí do vedení. Krátce nato zvýšil Villa, a když mistři Evropy po změně stran přidali ještě další dvě trefy, připsali si do skupiny 5 druhou výhru.

Ukrajina podruhé zvítězila

Fotbalisté Ukrajiny po Bělorusku vyhráli i nad Kazachstánem a po dvou zápasech mají ve skupině 6 plný bodový zisk. O vítězství 3:1 se dvěma góly postaral záložník Serhij Nazarenko. Další zásah přidal kanonýr Andrej Ševčenko. Za domácí snížil na 1:2 Sergej Ostapenko.

Letošního prvního bodového zisku se dočkali fotbalisté Lichtenštejnska, kteří uhráli bezbrankovou remízu v Ázerbájdžánu. Naposledy bodovali v říjnu loňského roku po výhře nad Islandem.

Rumunsko těsně porazilo Faerské ostrovy

Fotbalisté Rumunska vybojovali nejtěsnější možné vítězství na Faerských ostrovech, přestože hráli téměř celý druhý poločas o deseti bez vyloučeného Ghionea. O jedinou branku se po hodině hry postaral ofenzivní záložník Razvan Cocis.

Rumunsko tak alespoň částečně napravilo úvodní porážku od Litvy. Navíc se vyrovnalo s absencí hned několika hráčů základní sestavy včetně ofenzivních hvězd Adriana Mutua a Daniela Niculaeho.

Ani nejrychlejší branka kvalifikace v podání Igora Pikuščaka nestačila Moldavanům k bodovému zisku v utkání s Izraelem. Domácí se dostali do vedení již po několika sekundách hry, ovšem Izraelci ještě do poločasu skóre otočili. Moldavsko navíc po změně stran přišlo o vyloučeného Golovatěnka a na vyrovnání nedosáhlo.

Fotbalisté Bosny a Hercegoviny v utkání skupiny 5 deklasovali Estonsko 7:0. Hattrickem se na tom podílel útočník německého Wolfsburgu Zvjezdan Misimovič. Bosňané odpor soupeře definitivně zlomili v druhé půli, kdy se trefili třikrát v rozmezí tří minut. Závěrečné dvě trefy bosenských fotbalistů obstaral bývalý teplický útočník Edin Džeko.

Teprve potřetí za posledních deset let zažili pocit vítězství fotbalisté Lucemburska, když zásluhou trefy Alphonse Lewecka čtyři minuty před koncem překvapivě porazili 2:1 účastníky mistrovství Evropy Švýcary.

Kvalifikace MS:
Skupina 1:
Švédsko - Maďarsko 2:1 (0:0)
Branky: 55. Källström, 65. Holmen - 90.+1 Rudolf. Rozhodčí: Meyer (Něm.).
Albánie - Malta 3:0 (1:0)
Branky: 45. Bogdani, 83. Duro, 89. Dallku. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).
Portugalsko - Dánsko 2:3 (1:0)
Branky: 42. Nani, 86. Deco z pen. - 84. Bendtner, 90.+1 Poulsen, 90.+3 Jensen. Rozhodčí: Webb (Angl.).
Skupina 2:
Moldavsko - Izrael 1:2 (1:2)
Branky: 1. Pikuščak - 39. Golan, 45. Saban. Rozhodčí: Muniz Fernandez (Šp.). ČK: 64. Golovatěnko (Mold.).
Lotyšsko - Řecko 0:2 (0:1)
Branky: 10. a 49. Gekas. Rozhodčí: Chapron (Fr.).
Švýcarsko - Lucembursko 1:2 (1:1)
Branky: 43. N'Kufo - 28. Strasser, 86. Leweck. Rozhodčí: Filipovič (Srb.).
Skupina 3:
San Marino - Polsko 0:2 (0:1)
Branky: 36. Smolarek, 69. Lewandovski. Rozhodčí: Zografos (Řec.).
San Marino: A. Simoncini (73. Valentini) - Valentani, Michele Marani, Albani, D. Simoncini - Vitaioli, Bollini (46. Vannucci), Berretti (80. Mauro Marani), Manuel Marani - Selva, Bugli.
Polsko: Fabiański - Wojtkowiak, Jop, Žewlakow, Kowalczyk (28. Krzynówek) - Blasczykowski, Lewandowski, Roger, Piszczek (88. Murawski) - Smolarek - Saganowski (59. Lewandowski).
Slovinsko - Slovensko 2:1 (1:0)
Branky: 33. a 81. Novakovič - 82. Jakubko. Rozhodčí: Moen (Nor.).
Slovinsko: Handanovič - Ilič, Šuler, Cesar, Brečko - Šišič (85. Žlogar), Komac, Koren, Kirm (90.+1 Matič) - Dedič (76. Ljubijankič), Novakovič.
Slovensko: Senecký - Pekarík, Škrtel, Petráš, Ďurica (79. Kozák) - Štrba - Hološko (46. Švento), Sapara, Karhan (57. Jakubko), Hamšík - Vittek.
Skupina 4:
Rusko - Wales 2:1 (1:0)
Branky: 22. Pavljučenko z pen., 81. Pogrebňak - 67. Ledley. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).
Ázerbájdžán - Lichtenštejnsko 0:0
Rozhodčí: Georgiev (Bulh.).
Finsko - Německo 3:3 (2:2)
Branky: 33. Johansson, 43. Väyrynen, 53. Sjölund - 38., 45. a 83. Klose. Rozhodčí: Kassai (Maď.).
Skupina 5:
Turecko - Belgie 1:1 (0:1)
Branky: 75. Emre z pen. - 31. Sonck. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).
Bosna a Hercegovina - Estonsko 7:0 (2:0)
Branky: 25., 30. z pen. a 57. Misimovič, 60. a 73. Džeko, 58. Muslimovič, 89. Ibričič. Rozhodčí: Balaj (Rum.).
Španělsko - Arménie 4:0 (2:0)
Branky: 16. a 79. Villa, 7. Capdevila, 82. Senna. Rozhodčí: Asumaa (Fin.).
Skupina 6:
Kazachstán - Ukrajina 1:3 (0:1)
Branky: 70. Ostapenko - 45. a 80. Nazarenko, 53. Ševčenko. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Andorra - Bělorusko 1:3 (0:1)
Branky: 66. Pujol z pen. - 36. Věrchovcov, 79. Rodionov, 89. V. Hleb. Rozhodčí: Evans (Wal.).
Chorvatsko - Anglie 1:4 (0:1)
Branky: 78. Mandzukič - 26., 59. a 82. Walcott, 63. Rooney. Rozhodčí: Michel (SR). ČK: 51. R. Kovač (Chorv.).
Skupina 7:
Faerské ostrovy - Rumunsko 0:1 (0:0)
Branka: 59. Cocis. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 49. Ghionea (Rum.).
Litva - Rakousko 2:0 (0:0)
Branky: 51. a 57. Danilevičius. Rozhodčí: Tagliavento (It.).
Francie - Srbsko 2:1 (0:0)
Branky: 54. Henry, 64. Anelka - 76. Ivanovič. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).
Skupina 8:
Černá Hora - Irsko 0:0
Rozhodčí: Kaldma (Est.).
Itálie - Gruzie 2:0 (1:0)
Branky: 16. a 89. De Rossi. Rozhodčí: Einwaller (Rak.).
Skupina 9:
Island - Skotsko 1:2 (0:1)
Branky: 76. Gudjohnsen z pen. - 18. Broadfoot, 59. Robson. Rozhodčí: Gumienny (Belg.). ČK: 75. McManus (Skot.).
Makedonie - Nizozemsko 1:2 (0:0)
Branky: 77. Panděv z pen. - 46. Heitinga, 59. Van der Vaart. Rozhodčí: Gilewski (Pol.).

Reklama

Související témata: