Hlavní obsah

Zemřela legenda AS Saint-Étienne, devítinásobný mistr ligy Herbin

Saint-Étienne

Fotbalový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 81 let zemřel Robert Herbin, legenda fotbalového klubu AS Saint-Étienne. Bývalý defenzivní hráč a později trenér slavil s týmem z Francouzského středohoří devět ligových titulů a dovedl ho v roce 1976 do finále Poháru mistrů evropských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ve věku 81 let zemřel Robert Herbin, legenda fotbalového klubu AS Saint-Étienne (archivní snímek).

Článek

Herbin hrál za Saint-Étienne od roku 1957 a hned po ukončení kariéry v roce 1972 se stal ve třiatřiceti letech trenérem. Na lavičce jednoho z tehdy nejlepších francouzských klubů vydržel do roku 1983 a poté ještě absolvoval jedno méně úspěšné období v letech 1987-1990.

Jako hráč získal Herbin se svým osudovým klubem pět francouzských titulů a tři triumfy v poháru. Obdobnou bilanci se čtyřmi tituly a třemi pohárovými triumfy měl i jako trenér.

V roce 1976 musel strávit porážku ve finále předchůdce Ligy mistrů s hvězdami nabitým Bayernem Mnichov. Prohraný zápas 0:1 v glasgowském Hampden Parku je dodnes v paměti fanoušků Saint-Étienne zapsán jako finále "hranatých tyčí", neboť francouzští hráči dvakrát nastřelili břevno branek, jejichž tyče nebyly zakulacené, a míč se od nich odrazil ven.

Herbin, jenž reprezentoval Francii na ME 1960 a MS 1966, podlehl vážným potížím se srdcem a plícemi. S nemocí covid-19 podle agentury AFP jeho smrt nesouvisela.

Reklama

Související témata: