Hlavní obsah

Podle Ferdinanda FIFA není dost důrazná v boji proti rasismu

LONDÝN

Anglický reprezentační obránce Rio Ferdinand si postěžoval na mírný přístup mezinárodní federace FIFA v boji proti rasismu. Nelíbí se mu, že Chorvatská fotbalová federace dostala za rasistické výkřiky fanoušků na adresu Angličana Emila Heskeyho jen pokutu 30 000 švýcarských franků (asi 476 000 korun) a nebyly jí odečteny žádné body v kvalifikaci mistrovství světa.

Článek

"Fotbalové orgány by se měly podívat samy na sebe. Mají spoustu komentářů a vykládají, co všechno udělají, ale nikdy nepodpoří svá slova činy," prohlásil Ferdinand v britské rozhlasové stanici BBC.

Chorvatská kauza je podle něj jasným případem. "Chorvati dostali pokutu pár tisíc liber. Co to přinese dobrého? Stejně to budou dělat dál. Když s podobnými věcmi pokračují, musí se jim sebrat body. Pak si diváci rozmyslí, jestli to budou dělat, když bude týmu hrozit trest," poznamenal.

Chorvatští fanoušci se nechovali rasisticky poprvé, podobně jednali i ve čtvrtfinále červnového mistrovství Evropy s Tureckem. Tehdy dostal svaz pokutu 12´500 eur (přes 300 000 korun).

Fotbaloví funkcionáři podle Ferdinanda mluví jen o tom, co je zrovna módní. "Neřeší důležité věci tím správným způsobem. Líbilo by se mi, kdyby se postavili a rozdělili správné tresty za tyto incidenty," dodal.

Reklama

Související témata: