Hlavní obsah

FIFA omezila čísla na dresech od 1 do 18, ale jmenovky nezakázala

Čeští reprezentanti hrají kvalifikační zápasy o postup na MS 2010 bez jmenovek na zádech. Navíc někteří mají jiná čísla na dresech, než na jaká byli fanoušci tradičně zvyklí. Důvodem změn je nařízení FIFA, která omezila čísla od 1 do 18, tedy přesně podle počtu hráčů základní jedenáctky a náhradníků.

Článek

„Toto rozhodnutí nám vysvětlil šéf sportovního úseku FIFA Gordon Sawich. FIFA tak vyšla vstříc malým federacím, které nemají finanční prostředky na velký počet dresů a jejich fotbalisté si je kolikrát po zápase ani nemohou měnit, protože by příště neměli v čem hrát. Po prvních zářijových kvalifikačních zápasech dostaly některé federace napomenutí za použití čísel nad stanovenou osmnáctku. Ve druhém případě už padaly pokuty. Nijak vysoké, ale dostali ji například Španělé a Severní Irové,“ vysvětlil šéf mezinárodního oddělení ČMFS Jaroslav Dudl. Proto Rozehnal musel vyměnit čísla 22 za 4, Ujfaluši 21 za 18 a Plašil 20 za 13.

Ke jmenovkám na zádech Dudl dodal: „Mít je můžeme, ale když se při rozcvičování zraní například Kováč a z tribuny přijde na poslední chvíli Kladrubský, musel by mít jeho dres i se jmenovkou Kováč, což by vypadalo divně. Ti, kdo jmenovky používají, se vystavují tomuto riziku. Na dres z jiné sady by se muselo na poslední chvíli zažehlit číslo a jméno. Není ale vyloučeno, že ve středu se jmenovkami nastoupíme. V Teplicích jsou podmínky pro případné nažehlení čísla a jména.“

Reklama