Hlavní obsah

Platini slíbil pětašedesát miliónů

Karel FeltSport.czPrávo

Prezident UEFA Michel Platini slíbil Českému fotbalovému svazu dva a půl miliónu eur, což je přibližně pětašedesát miliónů korun na výstavbu svazového sídla a centra mládeže na Strahově. Česku také dá možnost většího zastoupení v komisích UEFA. Tyto závěry vzešly z pátečních a sobotních jednání při jeho pražské návštěvě.

Článek

„Platini řekl, že upřednostňuje vlastní svazová sídla než pronajatá. Stejný slib dal i v Rumunsku, odkud k nám přiletěl. My máme připravený projekt na Strahově v prostorách v těsném sousedství stávajícího sídla ČMFS. Vyrostlo by tu i sportovní centrum především pro mládež. Slíbená částka by pokryla přibližně osmdesát procent plánovaného rozpočtu,“ řekl Právu a Sport.cz předseda ČMFS Pavel Mokrý. Šéf evropského fotbalu odletěl v sobotu dopoledne do sídla UEFA ve švýcarském Nyonu.

„Platini ocenil, že Česko předkládá UEFA dobře připravené projekty pro granty a přislíbil jejich podporu. Plánuje také změny v komisích UEFA a nabídl nám možnost většího začlenění do těchto struktur. Nechce také, aby lidé v jednotlivých komisích setrvávali příliš dlouho, ale aby rotovali. Odborníky do různých komisí u nás určitě máme,“ dodal Mokrý.

Na Euro stadióny s 30 000 diváky

Podle jeho slov Platini chce i nadále dávat větší prostor malým svazům, i proto bylo EURO od roku 2016 rozšířeno na čtyřiadvacet účastníků. V otázce jejich pořádání má šéf UEFA jedinou podmínku, a to kvalitní stadióny s minimální kapacitou 30 000 diváků, z nichž jeden musí být v hlavním městě. „Nebrání spolupořádání šampionátu ve dvou zemích a není ani podstatné, zda v jedné bude pět a ve druhé tři stadióny. Kvalitní však musí být také infrastruktura,“ uvedl Mokrý s tím, že návštěva Platiniho bylo velmi důležitá z hlediska postavení ČMFS v rámci UEFA.

Platini se na páteční večeři setkal s bývalými hráči Dobiašem, Kadlecem a Poborským. Viktor, Panenka i Masopust se omluvili převážně ze zdravotních důvodů. Na večerní procházce byl prý nadšen orlojem na Staroměstském náměstí, starou Prahou a Karlovým mostem, kam došel pěšky. „Určitě by chtěl do Prahy přijet neoficiálně s manželkou. Rád jsem ho pozval na volný termín, který si určí,“ uvedl Mokrý.

Reklama