Hlavní obsah

Legendární kouč Vejvoda má na Julisce pamětní desku

PRAHA

Na stadiónu fotbalové Dukly Praha byla v pondělí odhalena pamětní deska legendárního trenéra Jaroslava Vejvody, který se výrazně podepsal pod nejslavnější období týmu z Julisky. Akt napsal symbolickou tečku za sérií podzimních oslav, kterými si armádní klub připomněl 60. výročí svého založení.

Článek

Na Julisce, kde nyní seniorský tým hraje druhou nejvyšší soutěž, se ocenění dočkaly i další slavné postavy historie Dukly. Třináct hráčů v čele s Josefem Masopustem, nejlepším fotbalistou Evropy za rok 1962, převzalo pamětní odznaky vydané právě k příležitosti založení armádního sportu.

Vedle Masopusta byli na Julisce vyznamenáni i Josef Hájek in memoriam, dále pak Jan Brumovský, Ján Geleta, Josef Jelínek, Miloslav Jícha, Karel Knesl, Rudolf Kocek, Rudolf Kučera, Ivan Novák, Ladislav Novák, Radomír Sokol a Jiří Čadek, který medaili převzal už dnes dopoledne v nemocnici, kde se zotavuje po operaci. Vybraní zástupci mladší generace z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let medaili obdrží v létě příštího roku.

Pondělní slavnost na Julisce však byla věnovaná především uctění památky slavného kouče Vejvody, který v šedesátých a sedmdesátých letech dovedl tým k šesti ligovým titulům, vychoval řadu elitních hráčů a Dukla pod jeho vedením zářila i na mezinárodní scéně.

Pamětní desku, umístěnou jen kousek od okna naproti hlavní tribuně, z nějž Vejvoda pozoroval utkání "své" Dukly a uděloval odtud vysílačkou pokyny svým asistentům na lavičku, odhalil Masopust společně s Vejvodovou dcerou Evou Přibylovou.

Reklama