Hlavní obsah

Zidane lituje knockautování Materazziho: Má reakce nebyla správná

PAŘÍŽ/PRAHA

Francouzská fotbalová legenda Zinedine Zidane se otočila za svou kariérou a hořce zalitovala nad jejím zakončením. Ve finále fotbalového mistrovství světa v roce 2006 sestřelil hlavou italského obránce Marca Materazziho a ve svém posledním zápase byl vyloučen. „Zakončil jsem svou kariéru ve velmi smutném duchu,“ litoval svého zkratu Zidane.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Vyloučený Francouz Zinédine Zidane míjí pohár pro vítěze fotbalového MS.

Článek

„V té době byla moje matka v nemocnici, ale tím bych nechtěl omlouvat svou reakci. Jakmile jsem se vrátil do šatny, cítil jsem se prázdný. Nebyl to zrovna příjemný konec mé kariéry,“ ohlédl se pro Le Parisien o dva roky zpět.

A že to byla kariéra veleúspěšná! Z francouzského Girondins Bordeaux přestoupil v roce 1996 do Juventusu Turín, za který odehrál pět sezón. Stejně dlouhou dobu působil později i v Realu Madrid. V dresu Staré dámy získal dva ligové tituly, za Bílý balet vybojoval triumf v Lize mistrů v sezóně 2001/02 a titul ve španělské lize o rok později. Pro Francouze s alžírskými předky byl ale nejúspěšnější rok 1998. S Francií získal titul mistra světa a Zlatý míč.

Zidane šokoval v prodloužení

O osm let později ohlásil konec kariéry, posledním účinkováním mělo být to na mistrovství světa. Se svými spoluhráči se probojoval až do finále, kde se Francie střetla s Itálií. Skóre otevřel v sedmé minutě z pokutového kopu Zidane, ještě do konce prvního poločasu vyrovnal hlavou Materazzi. A o obou mužích se mluvilo i po finálovém duelu, a to nejenom v souvislositi autorů branek.

Zápas totiž došel do prodloužení. Ve 110 minutě běžel právě Zidane kolem italského stopera, pak se zastavil, otočil se a udeřil hlavou do hrudi dnešního obránce Interu. Zidane za to byl ve svém posledním zápase kariéry vyloučen. A co víc, jeho tým padl v penaltovém rozstřelu.

O důvodu chování Zidaneho se dlouho spekulovalo, rodák z Marseille jen podotkl, že Materazzi urážel jeho rodinu. Sám Ital nakonec prozradil, jaká slova rozlítila dnes šestatřicetiletého záložníka. „Raději bych měl tu děvku, co ji máš za sestru“.

„Byl jsem napaden, ale moje reakce nebyla správná. Provokace by měla být potrestána, ale já se necítím být soudcem. Zakončil jsem svou kariéru ve velmi smutném duchu,“ opakoval Zidane.

Reklama