Hlavní obsah

Prodal jsem zlatou medaili a všechny peníze utratil za kokain. Zničil mi život, přiznal mistr světa

Sao Paulo/Praha

Celá řada fotbalových hvězd utopila své kariéry a někdy i životy v lákadlech různých neřestí od alkoholu přes drogy až po hrací automaty. Některé příběhy jsou notoricky známé, ale stále se objevují nové. Jedním z nich je zpověď bývalé opory Sao Paula Flavia Donizeteho, jenž mimo jiné vyhrál titul klubového mistra světa v roce 2005.

Foto: Sport.cz

Brazilský fotbalista Flavio Donizete s trofejí.

Článek

Pro brazilský list Globoesporte přiznal, že zlatou medaili za finálový triumf v japonské Jokohamě nad Liverpoolem 1:0 prodal a pak celou sumu utratil za kokain. Podpořil tak svůj návyk na tuto drogu, které zcela propadl.

„Medaili jsem prodal za 7000 realů (tehdy zhruba 80 tisíc korun), abych si mohl koupit drogy. Když jsem dostal peníze skoro všechny jsem je utratil za kokain. První dodávka byla zhruba za 1000 realů a za dva dny jsem ji spotřeboval. Čím více peněz jsem měl, tím víc drog jsem chtěl," přiblížil počátky svého návyku.

„Jakmile jsem se seznámil s kokainem, ztratil jsme všechno ostatní. Ze začátku jsem byl umírněný uživatel, pak se ale kokain stal klíčovou věcí mého života. Všechny peníze jsem utrácel za drogy. Ani chvilku jsem bez nich nevydržel. Ráno, v poledne nebo večer, pořád jsem musel brát kokain," pokračoval.

„O všechno jmění jsem přišel, zůstaly se mnou jen moje žena, dcery a rodina," připomněl.

S rozjezdem závislosti pochopitelně uvadala i fotbalové kariéra. Po sérii hostování byl v roce 2009 uvolněn z kontraktu se Sao Paulem.

Během hledání nového klubu ale dál pařil na různých večírcích.

„V té době jsem snad nikdy nebyl doma, byly to jen party a pití. Snad ani jeden den jsem nebyl bez kokainu. Začal jsem tloustnout a také jsem si zranil koleno, takže jsem ani nemohl běhat. Tak jsem si řekl, že je konec a fotbalu jsem nechal," vysvětloval.

Dnes 36letý stoper se podle svých slov závislosti zbavil a svůj život mění. Dokonce se vrátil i k fotbalu, hrával za kluby Taboão da Serra a Portuguesa. Zároveň se také živí jako zahradník.

„Nejvíce lituji toho, že jsem vyzkoušel kokain. Totálně mě zničil," mrzí ho zpětně.

Reklama